Anjiyo işlemi, lokal anestezi altında, bilek veya kasıktaki bir atardamara kateter adı verilen esnek bir tüpün yerleştirilip, kalbe yönlendirilmesi ile yapılır. Atardamarlara kontrast madde enjekte edilir ve bu sırada X-ışını yardımı ile damarlar görüntülenerek tıkanmanın nerede olduğu bulunur. Özellikle ani gelişen kalp krizi durumlarında kullanılan bir yöntemdir. Anjiyo sonucunda uygun tedavi yöntemi belirlenerek kan akışının normale dönmesi hedeflenir.

Anjiyo Nedir?

Anjiyo (anjiyografi), kan veya lenf damarlarında tıkanıklık olup olmadığını röntgen yoluyla incelemek için, radyopak bir maddenin uygulanarak, x-ışını ile kan damarlarının görüntülendiği bir prosedürdür. Anjiyo sayesinde vücudun belirli noktasındaki kanın damarlarda nasıl dolaştığı görülür ve buna yönelik bir tedavi yöntemi uygular. Bir arter ya da damar sorununun kaynağını bulmak için kalbin, boynun, böbreklerin, bacakların veya diğer bölgelerin anjiyodan yararlanılır.

Anjiyo Neden Yapılır?

Anjiyo, kalp krizi belirtileri olduğu durumlarda, kan damarlarının tıkalı, hasarlı ya da anormal olduğuna dair semptomlar görüldüğünde yapılır. Anjiyo sayesinde uzman doktor sorunun kaynağını ve kan damarlarındaki hasarın boyutunu belirler. Anjiyo şu hastalıkların tespiti için yapılır:

  • Koroner Arter hastalığı
  • Periferik arter hastalığı
  • Ateroskleroz
  • Kan pıhtıları
  • Anevrizma

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyo diğer adıyla koroner anjiyografi, genelde hastanın kasık bölgesinden girilerek atardamarın içine çok ince esnek bir tüp olan kateterin yerleştirilip, kalp gibi incelenecek olan bölgeye yönlendirilmesi ve kateterin içine bir kontrast madde (boya) verilmesi ile yapılır. Sonrasında kontrast madde kan damarlarından akarken görüntüleme işlemi olarak röntgen çekilir ve anjiyo gerçekleştirilmiş olur. Sağ kasık bölgesinde atardamar kullanılamıyorsa sol kasık atardamarı, sağ-sol el bileği atardamarları, dirsek ya da koltuk altı atardamarları da kullanılabilir.

Koroner anjiyografi işlemi yaklaşık 10-20 dakika sürer, damarların farklı anatomik yapıları ya da çok kıvrımlı olmaları (özellikle karın ve kasık damarlarının) nedeniyle bu süre biraz daha uzayabilir, by-pass’lı hastalarda da bu süre 20-30 dakikayı bulabilir. İşlem bittikten sonra girişim yerine konmuş olan kanül çekilir, kanamanın durması için 15-20 dakika bası uygulanır, kanama durduktan sonra sıkı bandaj ve ağırlık uygulanarak yaklaşık 4-6 saat yatırılarak hasta dinlendirilir. 6.saatin bitiminde hasta ayağa kaldırılır ve taburcu edilir.

Otizm nedir? Otizm'in yaygın belirtileri nelerdir?
Otizm nedir? Otizm'in yaygın belirtileri nelerdir?
İçeriği Görüntüle

Anjiyo esnasında sol koroner damarları görüntülemek için 5 poz, sağ koroner damarı görüntülemek için de 2-3 poz kullanılır. Kalbin, ağırlıkla pompa görevini üstlenen sol karıncığını görüntülemek için 15-25 cc arasında boyalı madde kullanılır ve 2 poz yapılır.

Ertesi gün banyo yapılabilir, eğer girişim yerinde şişlik, rahatsız edici boyutlarda ağrı ya da geniş morluk yoksa normal hayata dönülebilir.

Anjiyo (1)-1

*Anjiyo işleminden bir kare

Kaynak: Memorial Sağlık Grubu