Ankara Üniversitesi Teknokent'te bulunan Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi, 2019 yılında kuş türlerinin izlenmesi ve korunmasına destek olmak amacıyla "Tüy Bankası" adlı projeyi başlattı. Simurg Kuş Yuvası Derneği ile gerçekleştirilen iş birliği çerçevesinde, Türkiye'nin dört bir yanından toplanan kuşlardan veya saha araştırmaları sırasında tıbbi müdahale gerektirmeyen şekilde elde edilen tüyler, özel yöntemlerle saklanarak bankaya eklendi. Şu anda, Türkiye'de kaydedilen 504 kuş türünden 200'üne ait binlerce tüy burada titizlikle korunuyor.

Tüy Bankası'nda, DNA barkodlama yöntemi ile yerel bir kuş veri tabanı oluşturuluyor. Söz konusu yöntemle, kuş türlerinin genetik çeşitliliği analiz edilirken, popülasyon takibi ve tehdit altındaki türlerin korunmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte kanat yaralanması nedeniyle uçamayan ebabil ve kırlangıç kuşlarına, bankadaki sağlıklı tüyler kullanılarak implantasyon uygulanıyor. İyileşme sürecinin ardından bu kuşlar doğal yaşamlarına geri kazandırılıyor.

Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve araştırmacı Alaz Uslu, bankada, küresel ölçekte nesli tehdit altında olan türler de dahil olmak üzere 200 farklı kuş türüne ait tüylerin bulunduğunu belirtti

Ali Koç istifa etti mi? Hakan Safi’den “İstifa” haberlerine bomba yanıt
Ali Koç istifa etti mi? Hakan Safi’den “İstifa” haberlerine bomba yanıt
İçeriği Görüntüle

Tüyleri kesinlikle invaziv (zarar verici) yöntemler kullanmadan topluyoruz. Genellikle, rehabilitasyon sürecine giren kuşlardan dökülen tüyleri değerlendiriyoruz. Türkiye'nin yerli kuş türlerine ait, üveyik, şah kartal, toy ve dik kuyruk gibi nadir türlerin yanı sıra leş kargası ve şahin gibi yaygın türlerden de örnekler arşivimizde yer alıyor.

Uslu, şunları söyledi:

Bu türlerde tüy bulmak hayati önem taşıyor. Bu nedenle vatandaşların buldukları tüyleri bize ulaştırmalarını teşvik ediyoruz. Örneğin, rehabilitasyon sürecinde bir ebabilin dökülen tüyleri, başka bir ebabilin yeniden gökyüzüyle buluşmasına vesile olabiliyor.