Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri'nin kurucu ortağı Tülin Akın, dünyada ses getiren yeni bir projeyi duyurdu. Yaşar Üniversitesi'nde katıldığı "Tarımın Geleceğini Dönüştürmek: Teknoloji, İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik" başlıklı seminerde konuşan Akın, Cezayir'de Sahra Çölü'nde tam 20 bin hektarlık bir alanda tarımsal faaliyetlere başladıklarını dile getirdi.
Söz konusu girişime ilişkin detayları şu şekilde aktardı: "Cezayir'de çöl arazisinde tarım üzerine yoğunlaşıyoruz. Sahra Çölü'nün hiçbir organik içeriği bulunmayan topraklarında ürün yetiştirebilmek için çalışmalara başladık. Ekip arkadaşlarıma dünya haritasını göstererek, 'Şu sarı çöl bölgesine, hayattayken yeşil bir nokta kazandırmak istemez misiniz?' diyerek bu projeye olan heyecanımı paylaştım. Bu projeyi büyük bir coşkuyla yürütüyoruz. Ayrıca Kuzey Afrika'da Fas, Tunus ve Etiyopya gibi ülkelerde de çeşitli çalışmalarımız devam ediyor."
Tabit Akıll Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Coşkun Yıldırım ise Sahra Çölü’nde 30 km hızda 40 santigrat derecede sürekli esen bir rüzgar bulunduğunu hatırlatarak, “Bu bizi etkiliyor. Çölün altında bir tatlı su okyanusu var ancak suyu toprakta tutabilmek için organik madde gerekiyor. Biz Cezayir’in evsel atıklarını aldık. Gelir düzeyi düşük olduğu için deterjan kullanılmıyor. Mikro alglerle bu atıkları organik maddeye dönüştürüyoruz. Aynı zamanda başka bir tesiste pirina adlı organik maddeyi topluyoruz. Ekim ve dikimlerle deniz yosunuyla, devamlı suyla beraber bitkiyi rahatlatan ürünler veriyoruz. Şu an test aşamasında, toplamda 20 bin hektarlık alanda 4 bin hektardayız. Büyük bir alanda çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
ü