Yapılan çalışmaya göre yaşam tarzı sağlıklı yaşlanma üzerinde genlerden daha büyük bir etkiye sahip. Çevresel ve yaşam tarzı değişkenleri, sağlıklı yaşlanma üzerinde genetikten çok daha büyük bir etkiye sahip. Çalışma, İngiltere'de yarım milyondan fazla kişinin tıbbi kayıtlarını inceleyerek yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı seçimlerinin, kalıtsal genlerden ziyade ölüm riski hesaplamalarının yaklaşık yüzde 66'sını oluşturduğunu gösterdi.

Araştırma, kanser, diyabet ve kalp hastalığı dahil olmak üzere 22 önemli hastalık için genetik potansiyeli inceledi. Biyolojik yaşlanma ile ilgili biyolojik süreçler için kan örnekleri analiz edilerek bireylerin sağlık seyirlerinin kapsamlı bir tablosu elde edildi.

Tasarım (66)

Yaşlanma Sürecinde Genetik Yatkınlıklardan Daha Etkili Faktörler Var

Kahraman köpek Proteo'nun adı yaşatılıyor
Kahraman köpek Proteo'nun adı yaşatılıyor
İçeriği Görüntüle

Sağlık sonuçlarında, sosyal destek ağları, egzersiz alışkanlıkları, uyku düzenleri, sigara içme davranışları, aile geliri ve eğitim başarıları; genetik yatkınlıklardan daha çok etkilediği görüldü.

Araştırmacılar, yaşam tarzı seçimlerinin, belirli kalıtım bozukluklarında kesinlikle bir rol oynamasına rağmen, yaşam süresi ve yaşam kalitesi üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu keşfettiler. Bu çalışma, insanlara beslenme, egzersiz, zihinsel sağlık ve sosyal etkileşimler üzerinde kontrol sahibi olma yeteneği vererek iyi yaşlanmayı teşvik ediyor.

Tasarım (65)

Sağlık profesyonelleri, herkesin daha iyi yaşlanma fırsatlarından yararlanmasını sağlamak için eğitime erişimi artırmanın, aktif yaşam tarzlarını teşvik etmenin ve sosyoekonomik eşitsizlikleri gidermenin kamu sağlığı politikalarının önemini vurguluyor.