Dünya

Mehmetçik Ukrayna yolunda mı?

Somali’den Bosna’ya kadar dünyanın çeşitli bölgelerinde barışı korumaya yönelik faaliyetlerde bulunan Türk askerinin, bu defa Ukrayna’da barışı koruma misyonu üstlenebileceği gündeme geldi.

I. Dünya Savaşı sonrası Kore Savaşı ile küresel barış misyonuna önemli katkılarda bulunan, sonrasında ise Somali’den Bosna’ya kadar dünyanın çeşitli bölgelerinde barışı korumaya yönelik faaliyetlerde bulunan Türk askerinin, bu defa Ukrayna’da barışı koruma misyonu üstlenebileceği gündeme geldi.

ABD Başkanı Trump’ın göreve gelmesi ve ABD – Rusya yakınlaşması sonrasında ABD’nin NATO’dan çıkma tartışması başlatması, AB’nin yeni bir güvenlik mimarisi süreci başlatmasını da beraberinde getirmiştir. Tüm bunlar olurken Başkan Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy’i baskıyla barış masasına oturtması ve Putin ile yaptığı uzun telefon görüşmesi sonrası gözler Ukrayna’da barışın nasıl sağlanacağı hususuna çevrilmiştir. Zira İngiltere ve Fransa başta olmak üzere uzun süredir Ukrayna’ya Avrupa barış gücü askeri gönderilmesi konusu, gündemin başını çekmektedir.

Tartışmalara göre Avrupa veya diğer devletlerden 20.000 ila 40.000 askerin Ukrayna’ya gönderilmesi Rusya’yı caydırmak için ideal bir sayıdır.  Ukrayna'ya 40.000'e kadar Avrupa askeri gönderilmesi hususun hayata geçirilmesinin önündeki en büyük engel olarak öncelikle ateşkesin ve ardından da barışın sağlanmasına ihtiyaç duyulmasıdır. Zira hiçbir Avrupa lideri kendi askerini cephe hattına göndermek istememektedir.

Ukrayna’ya barış gücü askerleri gönderilmesi tartışmalarında tüm gözler doğal olarak Türkiye’ye çevrilmektedir. Hem NATO’nun (ABD’den sonra) ikinci en büyük ordusu olması hem de geniş saha ve savaş tecrübesi olması sebebiyle Türk ordusu Avrupa güvenlik mimarisinin ve Ukrayna’ya gönderilecek barış gücü misyonunun vazgeçilmez temel öğesi haline gelecektir.

Ukrayna’ya barış gücü misyonu gönderilmesi meselesinin önümüzdeki günlerde Londra'daki savunma bakanları zirvesinde ele alınması planlanmaktadır. Rusya, Ukrayna’ya NATO çerçevesinde bir barış gücü gönderilmesine şiddetle karşı çıkarken, Avrupa askeri misyonunun da kendi bayrakları ile katılmasını istememektedir.

Ukrayna barış misyonunun sadece gözlem yapacak askerlerden değil, ayrıca hatırı sayılır bir teçhizattan ibaret olması planlanmaktadır. Zırhlı araçların, topçu bataryalarının, havacılık ve hava savunma birliklerinin de görevlendirilmesi gündemde.

Bir kaynağa göre Ukrayna’ya asker gönderebilecek olası ülkeler ve asker miktarları:

Fransa – 6.000 asker, Leclerc tankları, VBCI piyade savaş araçları

Almanya – 6.000 asker, Leopard 2, PzH 2000 topçusu

Türkiye – 6.000'e kadar asker, Altay tankları

Büyük Britanya – 3.000-5.000 asker, Tayfunlar, Apacheler

Diğer ülkeler – 12.000'e kadar ek asker

Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa daha önce Tahıl Koridoru Anlaşması ile arabuluculuk sıfatıyla müdahil olmuştur. Savaş sebebiyle malların serbest dolaşımını engelleyen bu durum, özellikle pandemi sırasında Ukrayna’daki tahılın dünyaya ihracı noktasında, İstanbul’da imza edilen bir anlaşmayla başarıya ulaşmıştır. Ancak Türkiye Ukrayna’ya asker gönderirse arabulucu sıfatı kaybolacaktır. Dolayısıyla Türkiye’nin sahip olduğu kara gücünü ve NATO’nun en büyük ikinci ordusu olma sıfatını ne hususlarda kullanacağı dikkat çekmektedir.

Türkiye’nin yurt dışındaki barış koruma misyonu çerçevesinde asker bulundurduğu ülkeler ve asker sayısı

KKTC:   yaklaşık 40.000

Katar:  yaklaşık 3.000

Somali: 200

Irak: 1000+

Libya: 35

Lübnan: 100

Afganistan: yaklaşık 2 bin

Bosna-Hersek: 480

Kosova: 380