Mavi Kartlarla ilgili son rapor, Almanya'nın AB üyesi ülkeler arasında AB dışından en fazla işçiyi ağırlayan ülke olduğunu gösteriyor.

AB İstatistik Ofisi Eurostat'a göre Berlin, yaklaşık 69 bin mavi kart ile ilk sırada yer alıyor. Polonya 7 bin ile ikinci sırada yer alırken, onu 4 bin ile Fransa takip ediyor.

Mavi Kart, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yüksek vasıflı profesyoneller için altın bir bilet olarak kabul ediliyor. Danimarka ve İrlanda bu izni hiç vermeyen tek ülkeler.

Mavi Kart ne tür bir maaşı garanti ediyor?

Bu özel vize, İtalya, İsveç, Avusturya ve Finlandiya gibi yasal asgari ücreti olmayan ülkelerde bile asgari bir yıllık brüt maaşı garanti eder.

Eşikler büyük ölçüde değişmektedir. Hollanda'da maksimum 68 bin euro'dan Bulgaristan'da 16 bin euro'nun biraz üzerine kadar.

Ayrıca, AB Mavi Kart yönergesi, işverenin kart sahibine ilgili ülkenin ortalamasının en az 1,5 katı kadar bir maaş ödemesini önermektedir.

Buna "temel kural" denmektedir. Her ülke için rakamlar yıllık olarak endekslenmektedir.

En çok Mavi Kart'ı kim alıyor?

Hintliler (yüzde 24) 21 bin mavi kartla başı çekiyor. Onları Ruslar (9 bin veya yüzde 11), Türkler (6 bin veya yüzde 7) ve Belaruslular (5 bin veya yüzde 6) izliyor.

Mavi Kart almaya hak kazanmak nispeten kolaydır.

Bunun için ya üniversite diploması ya da başvuruyla ilgili alanda üç yıllık iş deneyimi gerekmektedir. Mavi Kartlar, AB'de katıldıkları bir eğitim döneminden sonra da verilebilir.

İyi haber şu ki, herhangi bir dil şartı yok.

Kart ayrıca, eğer izin bir Schengen ülkesi tarafından verilmişse (Mavi Kart ülkeleri arasında tek istisna Güney Kıbrıs'tır), Schengen Bölgesi içinde serbestçe seyahat etmeye izin verir.

Yüksek vasıflı işçiler için AB'ye gitmenin başka bir yolu var mı?

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına çalışma ve kalma izni veren tek vize Mavi Kart değil.

Askerlik ve doğum borçlanmasının maliyeti nasıl düşürülür? Vergi indirimiyle binlerce Lira geri alınabilir
Askerlik ve doğum borçlanmasının maliyeti nasıl düşürülür? Vergi indirimiyle binlerce Lira geri alınabilir
İçeriği Görüntüle

2023 yılında AB ülkeleri, üçüncü ülkelerin yüksek vasıflı vatandaşlarının uluslararası şirketlerin AB ofislerine taşınmasına izin veren yaklaşık 11 bin "şirket içi transfer izni" verdi.

Bunların dörtte birini (2 bin 700) Hollanda verirken, onu Almanya ve Macaristan (her ikisi de bin 900 veya yüzde 18), Fransa (bin 500 veya yüzde 14) ve İspanya (bin 100 veya yüzde 10) takip etti.

En çok izin alanlar Hintliler (3 bin 900 ya da tüm izinlerin yüzde 36'sı), Çinliler (bin 600 ya da yüzde 14) ve Güney Koreliler (bin 300 ya da yüzde 12) olmuştur.