HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adıdır. HPV’nin birçok tipi, ağzı, boğazı ve genital bölgeyi etkiler. HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.

HPV Aşısı Nedir?

Serviks kanserinin en önemli risk faktörü HPV virüsüdür. Piyasada en sık kullanılan HPV aşıları bivalan aşı ve kuadrivalan aşıdır. Bivalan aşı kansere en sık sebep olan HPV tip 16 ve 18’e karşı koruyuculuk sağlar.

Kuadrivalan aşı ise HPV tip 16 ve 18’in yanı sıra genital siğillere en sık sebep olan HPV tipleri 6 ve 11’e karşı da koruyuculuk sağlar. Kuadrivalan aşı olarak bilinen HPV aşısı, FDA tarafından onaylanmış olup hem kız hem de erkek çocuklara uygulanabilen bir aşıdır.

Bu aşı, kız çocuklara veya kadınlara virüsle karşılaşmadan önce yapıldığında serviks kanseri olgularının önemli bir kısmının önüne geçer. Aynı zamanda bu aşı, vajinal kanser ve vulva kanserine karşı da koruyucudur. Üstelik HPV aşısı hem erkeklerde hem de kadınlarda genital siğilleri, anal kanserleri, ağız kanserlerini, baş ve boyun kanserlerini önler.

HPV aşısının kız çocuklar kadar erkek çocuklarda da uygulanmak istenmesinin nedenlerinden biri olarak erkekleri aşılamanın erkeklerden kadınlara HPV bulaşma riskini de azaltacağının öngörülmesi olarak gösterilir.

CDC’nin (Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri) önerilerine göre 11-12 yaşındaki kız ve erkek çocuklar ilk doz HPV aşısı ile aşılanmalıdır. Ancak aşılama en erken 9 yaşından sonra olmalıdır. Bu yaş aralığı, kız ve erkek çocukların 11-12 yaşlarında virüsle karşılaşmamış olması göz önüne alınarak belirlenmiştir. Kişi, daha önce HPV ile enfekte olmuşsa aşının koruyuculuğu daha az olur. Ayrıca aşı cevabı genç yaşlarda daha iyi oluşur.

İlk doz aşı ile ikinci doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 15 yaşına kadar iki doz aşı HPV’ye karşı koruyuculuk sağlarken 15-26 yaş aralığında aşının koruyuculuk sağlayabilmesi için üç doz aşı uygulanmalıdır.

FDA, kuadrivalan aşının 9-45 yaş aralığında uygulanabileceğini belirtmiştir. Ancak 27-45 yaş aralığındaki kişilerin aşı olmadan önce doktor tavsiyesi almalarının daha uygun olacağı belirtilir.

HPV Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?

HPV aşısı cinsel yönden aktif olmayan ve aktif olan her bireye uygulanabilir. Özellikle de HPV enfekte olmadan herkesin aşıyı yaptırması tavsiye edilir. HPV aşısı henüz virüse maruz kalınmadığında HPV türlerinden korur. Bu virüsün farklı çeşitleri olduğu için aşı olunduktan sonra da düzenli bir şekilde kontrollere gitmek tavsiye edilir.

HPV hem erkek hem de kadınlara bulaşabilir. Kadınlarda genital, rahim ağzına, erkeklerde ise penis ve makat bölgelerinde rastlanır. Aşının genç yaşta alınması bireylere maksimum fayda sağlar.

Komşu deneyimiyle değil, tıbbi değerlendirmeyle hareket edin!
Komşu deneyimiyle değil, tıbbi değerlendirmeyle hareket edin!
İçeriği Görüntüle

HPV Aşısı Faydaları Nelerdir?

HPV aşısı faydaları hem erkek hem de kadınlar için geçerlidir. Hpv aşısı faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir.

  • HPV aşısı faydalarından ilki rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlamasıdır. HPV’nin sebep olduğu vajina, vulva, penis ve anüs kanserini korumada yardımcı olur.
  • HPV aşısı faydalarından biri de genital siğillere karşı koruma sağlamasıdır.
  • HPV’nin neden olduğu boğaz, ağız, baş ve boyun kanserine karşı da kişiye koruma sağlar.
  • HPV aşısı virüsün bazı türlerine karşı vücudun bağışıklık oluşturmasını sağlar. Bundan dolayı eğer kişi daha sonradan virüse yakalanırsa vücut bu virüslerle savaşması daha kolay olacaktır.