Birinci Dünya Savaşı sırasında Filistin'de görev yapan bir Osmanlı askerinin bıraktığı içi para dolu emanet, Nabluslu bir aile tarafından 108 yıldır büyük bir özenle korunuyor. Askerin emaneti bırakıp savaşa mı gittiği, yoksa gerçekten bu aileye yardım mı etmek istediği bilinmiyor. Ancak bu sadakat örneği, bir asırdan fazla bir süredir aile tarafından korunan emanetin önemini gözler önüne seriyor.
1915 yılında, Filistin'den başka bir cepheye sevk edilen bir Osmanlı askeri, birikmiş tüm parasını bir parça beze sararak Nablus şehrindeki esnaf Rüşdü Efendi'ye emanet etti. Asker, "Dönebilirsek alırım" diyerek emaneti bıraktı ve bir daha geri dönmedi.
Rüşdü Efendi ve torunları, emaneti bugüne kadar gözleri gibi korudu. "Emanettir, açılmaz" diyerek paranın miktarını bile saymadılar. Parayı bırakan Osmanlı askeri Filistin'e bir daha hiç dönememiş, ancak emaneti emin ellerde bıraktığı gibi duruyor.
Üzerindeki yazılardan Sultan Mehmed Reşad döneminde basıldığı anlaşılan paralar, 10 adet yarımşar liralık, 117 adet birer liralık ve 5 adet de beşer liralık banknotlardan oluşuyor. Osmanlı askerinin Rüşdü Efendi'ye bıraktığı 152 Osmanlı Lirası bugünün parasıyla yaklaşık 140 bin TL'ye tekabül ediyor
Paraların ön yüzünde dönemin Maliye Nazır Vekili'nin imzasıyla birlikte şu ifadeler yer alıyor:
"Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye 18 Teşrîn-i evvel 1331 tarihli kanun mucebince karşılığı tamamiyle tevdi' edilmiş beş Osmanlı liralık varaka-i nakdiyye bedeli Dersaadet'de tesviye olunacakdır."
Arka yüzünde ise:
"İşbu varaka-i nakdiyyenin karşılığı Düyun-ı Umûmiyye-i Osmâniyye idaresine tevdi' edilmiş olup sulhün akdinden bir sene sonra İstanbul'da hin-i ibrazında Osmanlı lirası olarak mezkur karşılığın hamiline te'diyesine tahsisini idare-i muşarun-ileyha ta'ahhüd eyler. Düyun-ı Umumiyye-i Osmaniyye meclis-i idaresi namına Reis (imza)."
Üst kısmında Sultan Reşad'ın tuğrası bulunan paraların sol altında da banknotu basan "Giesecke & Devrient" matbaasının ismi yazıyor.
Nabluslu esnaf Alul, amcasından devraldığı emanet paraların fotoğraf ve görüntülerini çektikten sonra emaneti dükkândaki çelik kasaya koymak üzere yeniden beze sararak kaldırdı. Alul, "Emanet olduğu gibi sahibine geri verilmek üzere bekler. Hikâye böyle işte." dedi.
Filistinli Alul ailesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Filistin'de görev yapan bir Osmanlı askerinin bez parçasına sararak bıraktığı içi para dolu emaneti Türkiye'nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer'e teslim etti. Nablus Valiliğinde düzenlenen törende İstiklal Marşı ve Filistin milli marşı okundu, şehitler için dualar edildi.
Parayı bırakan Türk askeri hakkında ismi dahil hiçbir bilgi bulunmuyor. Alul, "Acaba savaşta mı öldü, yoksa savaştan sağ kurtuldu da sonra mı vefat etti? Kim bilir... Adını da bilmiyoruz. Çünkü amcam adını unutmuş." dedi.
Bu emanetin ailesinden birine teslim edilmiş olmasının kendilerine duyulan güvenle alakalı olduğunu belirten Alul, "Yakın zamana kadar bile insanlar emanetlerini getirip bize teslim etmişlerdir. Ne zaman ki bankalar açılmaya başladı, insanlar gelip emanetlerini bizden alarak bankalara koydular. Durum böyle, herkes bilir. Bölge halkı getirip emanetlerini güvenle bize teslim edebiliyordu. Bu bizde kalan tek emanet, nasıl verildiyse aynı şekilde sahibini bekliyor." dedi.