Bursa’nın köklü tatlılarından biri olan Ramazan helvası, üç kuşaktır aynı tarifle üretilmeye devam ediyor. 1960 yılında Helvacıoğlu markasıyla yapımına başlanan tatlı, büyük beğeni kazanınca yoğun talep görmeye başladı. Günümüzde, geleneksel tarifini koruyarak üretimi sürdüren Mehmet Çolakgil, ailesinden devraldığı bu özel lezzeti Ramazan ayına özel olarak üretiyor.

Safranbolu lokumu için bayram mesaisi başladı
Safranbolu lokumu için bayram mesaisi başladı
İçeriği Görüntüle

Sırrı Ailede Saklı

Ramazan helvası; un, yağ ve şekerin belirli bir oranda karıştırılmasıyla hazırlanıyor ve ardından özel şerbete yatırılarak son halini alıyor. Ancak bu tatlının asıl lezzet sırrı, nesillerdir sadece aile içinde saklanıyor. Tarifi paylaşmadıklarını belirten Mehmet Çolakgil, şu ifadeleri kullandı: "Helvacıoğlu ailesi olarak yaklaşık 110 yıldır bu işi yapıyoruz. Dedemizden kalma geleneksel yöntemlerle üretime devam ediyoruz. Ürünlerimizde kesinlikle glikoz veya katkı maddesi kullanmıyoruz. Ramazan helvası, Bursa’ya özgü ve özellikle helvacılar tarafından yapılan bir tatlıdır. İçinde maya bulunmaz. Un, yağ, şeker ve bazı özel katkılar içerir ancak bu formül nesiller boyu ailemiz tarafından saklanıyor ve kimseyle paylaşılmıyor."Kilosu 400 Lira, Üretim Elle Yapılıyor.

Tamamen makinesiz ve el emeğiyle üretilen Ramazan helvasına olan talebin her yıl arttığını belirten Çolakgil, siparişleri karşılamakta zorlandıklarını dile getirerek şunları söyledi: "Tatlımız sadece Ramazan ayında üretiliyor. Her gün belirli bir miktarda yapabiliyoruz ve genellikle öğleden sonra satışa sunuyoruz. Ancak fazla üretim yapamıyoruz çünkü tamamı elle üretiliyor. Bu da üretim kapasitemizi sınırlıyor. Ramazan ayı boyunca fiyatımız sabit kalıyor ve kilosu 400 liradan satılıyor."

Bursa’nın eşsiz tatlılarından biri olan Ramazan helvası, sadece yerel halkın değil, şehir dışından gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Ramazan ayı boyunca satışta olan bu özel tatlıyı denemek isteyenler, sabah erken saatlerde sipariş vermek zorunda kalıyor.

Muhabir: Zeynep TURGUT