Avrupa Birliği Suriye'ye yönelik tüm ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşmaya vardı.
AFP'nin haberine göre, resmi açıklama akşam saatlerinde yapılacak.
ABD Başkanı Donald Trump da 13 Mayıs'ta Suudi Arabistan'da yaptığı açıklamayla Suriye'ye yaptırımların kaldırılmasına karar verdiğini açıklamıştı.
YAPTIRIMLARIN İÇERİĞİ NEYDİ?
AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesiyle Mayıs 2011'de başlamıştı.
Suriye hükümetiyle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alınmıştı. Suriye Eski Devlet Başkanı Beşar Esad'dan kabinedeki eski bakanlara, hükümette yer alan kritik isimler listede yer bulmuştu.
Öte yandan AB, Suriye'ye sektörel yaptırımlar da uygulamıştı. Bu kapsamda ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlanmıştı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsıyordu.
AB, 24 Şubat'ta Suriye'ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları "askıya alma" kararı verdiğini duyurmuştu.
AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların "geri döndürülebilir" olduğunu, ülkedeki gidişatın yakından takip edileceğini belirtti.