Ramazan ayı öncesinde artan talep, kuş gribi kaynaklı arz endişeleri ve ihracat beklentileriyle rekor seviyelere ulaşan yumurta fiyatları, hükümetin aldığı önlemler ve piyasa müdahaleleri sonrası hızla gerilemeye başladı. Son bir ayda fiyatlar yüzde 50 ila 55 arasında düştü. Tüketiciyi rahatlatan bu gelişmede ihracat kısıtlamaları ve denetimlerin etkili olduğu belirtiliyor.
Yılın ilk çeyreğinde rekor seviyelere ulaşmıştı
2025’in ilk aylarında hem yurtiçindeki talep artışı hem de ABD başta olmak üzere bazı ülkelere yapılması planlanan ihracat beklentileri nedeniyle yumurta fiyatları sert şekilde yükselmişti. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte tüketici talebindeki artış da bu yükselişi desteklemişti. Ancak özellikle fiyat istikrarı ve tüketiciyi koruma amacıyla alınan regülasyon kararları, piyasada dengelenmeye yol açtı.

Ticaret Bakanlığı'ndan fiyat istikrarı adımı
Ticaret Bakanlığı'nın devreye aldığı tedbirler fiyatlar üzerinde doğrudan etkili oldu. Sofralık yumurta ihracatına uygulanan fon kesintisi kilogram başına 0,5 dolardan 1,5 dolara çıkarıldı. Bununla birlikte, bazı ülkelere yönelik ihracat izin süreçlerinin tamamlanması ve sevkiyatların yavaşlatılması da iç piyasada arzı artırarak fiyatların düşmesine katkı sağladı.
YUM-BİR: Fiyatlar üreticiden değil, spekülasyondan kaynaklandı
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yüksek fiyatların kaynağının üreticiler olmadığını vurguladı. Afyon, “Fahiş fiyatlar bazı market zincirlerinin yaptığı spekülatif alımlar ve stok baskısından kaynaklandı. Şu an fiyatlar normalleşmeye başladı. 160-180 TL seviyelerine geriledi. Üretimimiz iç tüketimi de, ihracatı da karşılayacak düzeyde” dedi.