Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği üzerinde önemli değişiklikler yaptı. Yeni düzenlemede binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımı, Yeşil Sertifika, elektrikli araç şarj üniteleri ve engelsiz çocuk oyun alanları gibi birçok konu güncellendi. Ayrıca, yapı ruhsatlarıyla ilgili değişiklikler sayesinde binalarda kullanılan malzemelerin kanserojen olup olmadığı ve yeşil enerji sistemleri gibi detaylara erişim sağlanacak.,
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına DairBi Yönetmelik ile binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımından Yeşil Sertifika'ya, elektrikli araçlar için kurulacak şarj ünitelerinden engelsiz çocuk oyun alanlarına kadar birçok alanda yeni bir karara imza attı.
Bu doğrultuda, 1 Ocak 2026'dan sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu tutulacak.
Otellerdeki Tesisat için Düzenleme
Yapılan yeni düzenlemede, otellerin ve AVM'lerin tesisat sisteminde de değişikliğe gidildi. Buna göre, Dduş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen gri su arıtılarak sadece tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Gri su sistemleri, yatak sayısı 200'den fazla olan konaklama tesisleri, yapı inşaat alanı 10 bin metrekareden büyük olan alışveriş merkezleri ve yapı inşaat alanı 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında zorunlu olacak.
Göl Kadar Tasarruf
Söz konusu karar doğrultusunda yapılacak binalar ile yıllık ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu sağlanarak, yağmur suyu ve gri su sistemleriyle 1,5 yılda Mogan Gölü kadar sudan tasarruf edilmesi hedefleniyor.
Yapılan değişiklikle birlikte, 8 dönüm orman arazisine eşdeğer olarak 50 milyon kilogram sera gazı salınımı azaltılacak ve böylece 800 milyon TL tasarruf sağlanacak. YeS-TR standartlarına sahip binalarda geri dönüşümlü malzeme kullanılarak ekonomik kayıpların önüne geçilecek. Ayrıca, çevre dostu etiketli, düşük kimyasal ve radyasyon salınımına sahip malzemelerle daha konforlu ve sağlıklı yapılar inşa edilecektir.
Yeni düzenlemeye göre, 2 bin 500 metrekare ve daha büyük park alanlarının en az yüzde 4'lük kısmının engelli çocukların kullanımına tahsis edilmesi zorunlu olacak. Bu alanlar, sadece engelli çocuklar için değil, tüm çocukların aynı ortamda birlikte oyun oynayabilecekleri şekilde tasarlanacaktır.
Elektrikli Araçlar için Sistem
Yerleşim bölgelerinde elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının kurulumu daha da basit hale getirilecek. Site ve apartman otoparklarında şarj istasyonlarının kurulumu için gerekli olan elektrik tesisatı ruhsatı alınmasına gerek kalmayacak. Yapılan düzenleme ile elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu için gereken proje ve imza süreçleri kolaylaştırılacak.
Bakan Kurum'dan Paylaşım
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yönetmeliğe ilişkin şu şekilde konuştu:
"Vatandaşımızın hayatını daha da kolaylaştıracak, daha yeşil bir çevre hedefiyle yeni, güçlü bir adım attık. Resmi Gazete'de yayımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'miz, geri dönüşümü, kamu binalarında çevre dostu tasarrufu esas alacak, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Dönüşüm hedefimize büyük katkı sağlayacak."