1972 yılında fırlatılan Kosmos 482 adlı uzay aracı, Venüs'e gönderilmek üzere tasarlanmıştı. Ancak bir teknik arıza nedeniyle aracın iniş modülü, planlandığı şekilde Venüs'e gitmek yerine Dünya'nın yörüngesinde sıkışıp kaldı.
Uzay Aracı Ne Zaman Düşecek?
Uzay aracının ne zaman Dünya'ya düşeceği kesin olarak belirlenmiş değil, ancak bilim insanları bu olayın Mayıs ayının başlarına denk gelmesini bekliyor. BBC Rusça'ya konuşan uzmanlar, aracın yerleşim alanlarına düşme ihtimalinin bulunduğunu vurguladı.
Araştırmacılar, aracın düşme ihtimali en yüksek olan bölgeler arasında Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye'nin de bulunduğu Güneydoğu Avrupa'yı sıralıyor.
Ne Zaman Fırlatıldı?
Venüs keşif aracı, 31 Mart 1972'de Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Venera 8 uzay programının bir parçası olarak tasarlanan bu araç, aynı donanıma ve özelliklere sahip iki araçtan biriydi. Gezegenler arası keşif görevlerinde başarı şansını artırmak için, benzer görevlerde sıkça kullanılan bir yöntem olarak bu araçlar eşleştirildi.
Fırlatmada, Soyuz görevlerinde de kullanılan Molniya-M roketleri tercih edilmişti. Bu roket, daha ağır yüklerin yüksek irtifadaki yörüngelere ulaşabilmesini sağlamak için tasarlanmıştı ve Kosmos 482'nin fırlatılmasında da ekstra bir fırlatma safhası içeriyordu.
Venera 8 başarıyla fırlatılmış ve kısa sürede konumuna ulaşarak gezegenler arası keşif görevini yerine getirmişti. Ancak, yedek araç olan Kosmos 482'nin roketinde yaşanan bir arıza nedeniyle, uzay aracı Dünya'nın yörüngesinden çıkmayı başaramayarak yörüngede sıkıştı.
496 Kilogram Ağırlığında
Fırlatmanın ilk üç aşaması sorunsuz bir şekilde tamamlanarak, uzay aracı Dünya'nın yörüngesinin eşiğine kadar ulaştı. Gezegenlerarası keşif görevi için tasarlanan araç, planlandığı şekilde hedefine yönelmesi bekleniyordu.
Ancak, roketin ek güç bloğunda yaşanan arıza nedeniyle uzay aracı, Dünya'nın yörüngesinden çıkamayarak yörüngede sıkışıp kaldı ve gezegenlerarası görevi gerçekleştiremedi. Fırlatmanın ardından, uzay aracına "Kosmos 482" adı verildi. Sovyetler Birliği, başarılı olamayan fırlatmaları gizlemek amacıyla, 1970'li yıllarda bu tür başarısız projelere "Kosmos" kod adı veriyordu.
NASA'nın raporlarına göre, uzay aracı dört parçaya ayrıldı. Bunlardan ikisi Dünya'nın alt yörüngesinde kalırken, diğer ikisi ise 48 saat içinde atmosferde yanarak yok oldu. Ancak, iniş modülü ve ana motor bloğunun olduğu düşünülen iki parça daha yüksek irtifada, elips şeklinde bir yörüngeye yerleşti.
Uzay konuları üzerine içerik üreten popüler Telegram kanalının yöneticisi Georgi Trişkin, titanyum yakıt tanklarının parçalarının birkaç gün içinde yörüngeden çıkarak Yeni Zelanda'ya düştüğünü belirtiyor.
Bunun yanı sıra, istasyonun bir kısmı ve roketin Blok L adı verilen dördüncü aşaması elips yörüngede kalmaya devam etti. En yüksek irtifası Dünya'dan 9.800 kilometre uzaklıkta, en düşük irtifası ise 2.010 kilometre olarak kaydedildi.
NASA'ya göre, iniş modülünün ağırlığının 495 kilogram civarında olduğu tahmin ediliyor.
Sovyet Uzay Nereye Düşecek?
Georgi Trişkin, yapılan yörünge hesaplamalarına dayanarak, uzay aracının kalıntılarının büyük olasılıkla karaya düşeceğini belirtti. Özellikle Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan gibi güzergahlar üzerinde ve yerleşim alanlarına düşme riski bulunduğu vurgulandı.
Trişkin, "Aracın tamamen kurtulacağını ve hesapladığımız gibi saatte 242 kilometre hızla yere düştüğünü var sayarsak, patlama enerjisi 1,1-1,2 MJ olacak, yani birkaç yüz gram TNT'nin patlaması gibi," dedi.
Farklı tahminlere göre, Kosmos 482'nin Dünya'ya düşme tarihi 8 ile 14 Mayıs arasında gerçekleşmesi bekleniyor.