Uyku, tüm insanlar için en doğal dinlenme biçimidir. Ancak kaliteli bir uyku düzeni sağlanmadığında vücudumuzun yenilenme süreci sekteye uğrar. Uyku apnesi, bu süreci bozan en önemli hastalıklardan biridir ve çoğu zaman hastalar tarafından fark edilmez. Academic Hospital’da görev yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yalçın Özsoy, uyku apnesinin sinsi ve tehlikeli bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, erken teşhisin önemini vurguladı.
Uyku Apnesi Nedir?Op. Dr. Yalçın Özsoy, uyku apnesinin uyku sırasında solunum duraklamaları ile kendini gösteren ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, “Bu duraklamalar kandaki oksijen seviyesinin düşmesine, karbondioksit seviyesinin artmasına yol açar ve hastanın sık sık uyanmasına neden olur. Sonuç olarak bölünen uyku, kişinin dinlenmesi, vücudun rahatlaması ve hormonal dengenin sağlanmasını imkânsız hale getirir” dedi.
Ani Ölümlere Bile Neden OlabilirUyku apnesinin genellikle yüksek sesle horlama, yorgunluk, aşırı sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, sabah baş ağrısı, depresyon ve kontrol edilemeyen kilo artışı gibi belirtilerle varlığını hissettiren bir hastalık olduğuna değinen Op. Dr. Özsoy, tedavi edilmediği durumlarda yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve hatta ani ölümlere bile neden olabileceğine dikkat çekti. Hastaların bu belirtileri genellikle göz ardı ettiğini veya fark edemediğini ancak yakınlarının bu durumu gözlemleyerek bir uzmana başvurarak tedavinin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Uyku Apnesinde Tanı Uyku apnesinden şüphelenen hastaların öncelikle detaylı bir kulak burun boğaz muayenesinden geçmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Özsoy, “Burun içindeki kıkırdak ve kemik eğrilikleri, burun etleri, alerjik rinit ve kronik sinüzit, yumuşak damak sarkmaları, dil kökü şişmanlıkları, bademcik büyüklükleri, yutak dokusunun gevşekliği, çene yapısı bozuklukları incelemeleri ile uyku apnesi tanısı koyulabilir. Kesin tanı için ise respiratuar polismonografi adı verilen uyku testi uygulanır. Bu test sayesinde hastanın uyku sırasında solunum düzeni, kan oksijen seviyesi, kalp ritmi ve vücut hareketleri detaylı bir şekilde analiz edilir” dedi. Tedavi Sonrası Hayat Kalitesi Artıyor Tedavi sürecinin hastanın durumuna göre planlandığını belirten Op. Dr. Özsoy, başarılı bir tedavi sonrasında hastaların günlük aktivitelerine rahatça dönebildiğini, yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı şikayetlerinin ortadan kalktığını söyledi. Uyku apnesi tedavi edildiğinde hastaların kilo kontrolünün sağlanabildiği, tansiyonun düzeldiği ve genel sağlık durumunda önemli ölçüde iyileşme görüldüğünü ifade etti. “Sağlıklı Bir Uyku İçin Geç Kalmayın!”Op. Dr. Yalçın Özsoy, “Uyku apnesi belirtilerini yaşaya herkes vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve gerekli tetkikler yapılarak durum netleştirilmeli. Hayat kalitenizi yükseltmek için bir adım atın ve uyku sağlığınızı ihmal etmeyin. Sağlıklı bir uyku için geç kalmayın" diyerek erken teşhisin önemine vurguladı.
ü