2010'larda söz konusu potansiyelin ekonomiye kazandırılması için çeşitli yabancı firmalarla arama ve sondaj faaliyetleri yürütüldüğünü ancak Diyarbakır'da henüz üretime başlanmadığını ifade eden Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, "Son yıllarda TPAO, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 5 ve Trakya'da da 10 kuyuda kaya gazı ve kaya petrolü çalışmaları yürüttü. Diyarbakır'da 3 kuyuda sondaj tamamlanırken, 2 kuyuda ise sondaj işlemi hala sürüyor. Hedef, bahse konu 651,3 milyar metreküplük doğal gazın mümkün olan en yüksek düzeyde üretime alınması. Bugün bu gazın maddi değeri 350 milyar dolar" cümlelerini sarf etti.
Öner, bunun yanında 4,7 milyar varil kaya petrolünün bulunduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ABD’nin en büyük petrol üreticilerinden Continental Resources ve yaklaşık 17 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren TransAtlantic Petroleum ile Diyarbakır Havzası’ndaki konvansiyonel olmayan petrol ve gaz kaynaklarımızın geliştirilmesi için Ortak Girişim Anlaşması imzaladı. Bakan Bayraktar, "Önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde Türkiye'yi enerjide net ihracatçı bir ülke yapacağız."
Bakan Bayraktar, "Önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde Türkiye'yi enerjide net ihracatçı bir ülke yapacağız."Kaya Gazı Nedir?
Kayaç gazı diye de bilinen Şeyl gazı, kil, Kuvars (silisyum oksit, yani kum taşı) ve kireç karışımından oluşmuş bir fosil yakıtıdır. Kayaç gazını çıkartabilmek için normal petrol kuyularından farklı olarak hidrolik çatlatma teknolojisi kullanmak gerekmektedir.