TÜBİTAK, sosyal medyada yer alan "proje yarışmaları" ile ilgili iddiaları yalanlayarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, "TÜBİTAK'ın yetersiz bulduğu ve reddettiği bazı projelerin uluslararası kuruluşlarca ödüllendirildiği" iddialarının asılsız olduğu belirtildi. Bu iddiaların, 2011, 2013, 2016, 2018 ve 2019 yıllarında düzenlenen yarışmalara ait projeler üzerinden yeniden gündeme getirildiği, ancak daha önce de kamuoyu açıklamalarıyla bu iddialara cevap verildiği ifade edildi. Yıllar sonra tekrarlanan bu iddiaların, toplumda yanlış algı oluşturarak kurumu yıpratma amacı taşıdığı vurgulandı.

[ilgili_haberler][/ilgili_haberler]

Deprem İstanbul'da oldu, artçıları Ankara'yı vurdu!
Deprem İstanbul'da oldu, artçıları Ankara'yı vurdu!
İçeriği Görüntüle
TÜBİTAK'ın 1969'dan bu yana düzenlediği Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları'nda, projelerin reddedilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı açıklandı. Projelerin, alanında uzman akademisyenler tarafından bilimsel kriterlere göre değerlendirildiği ve sıralandığı, bölgesel ve ulusal düzeyde finalistler ile derecelerin belirlendiği aktarıldı. Dereceye giren öğrencilerin uluslararası yarışmalarda ülkeyi temsil ettiği, derece alamayan öğrencilere ise projelerini geliştirmeleri için geri bildirim verildiği belirtildi. Ayrıca, bu yarışmaların öğrencilerin proje kültürünü geliştirme, bilimsel düşünceyi teşvik etme ve teknolojiye ilgiyi artırma amacı taşıdığı ifade edildi. Her yıl 12 bölgede düzenlenen yarışmalara 30 binden fazla başvuru alındığı ve bu artışın ülkenin bilimsel geleceği açısından gurur verici olduğu kaydedildi.

Açıklamada, yurt dışındaki üniversite veya kuruluşlar tarafından kabul edildiği iddia edilen projelerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. İddialara konu olan bazı projelerin, uluslararası bir sempozyumda poster olarak sunulduğu, ancak bunun projelerin üniversite tarafından kabul edildiği şeklinde yanlış yansıtıldığı belirtildi. TÜBİTAK yarışmalarında derece alamayan bir projenin, ABD'deki uluslararası bir yarışmada derece aldığı iddiasının da doğru olmadığı ifade edildi. Açıklamada, "Bir ulusal yarışmada derece alamayan bir projenin, uluslararası bir yarışmada başarılı olması mümkündür. Ancak bu durum, TÜBİTAK'ın süreçlerinin adil ve şeffaf olmadığı anlamına gelmez" denildi.

TÜBİTAK, yarışmaların öğrencilerin kendilerini geliştirdiği, "kaybeden" veya "reddedilen" olmayan platformlar olduğunu vurgulayarak, bu tür iddiaların kurumu yıpratma amacı taşıdığını tekrarladı. Yarışma süreçlerinin şeffaf ve bilimsel yaklaşımla yönetilmeye devam edileceği belirtildi.

Muhabir: