CHP’nin 19 Mayıs Mitingi'nin yeri ve zamanı belli oldu!
CHP’nin 19 Mayıs Mitingi'nin yeri ve zamanı belli oldu!
İçeriği Görüntüle

AK Parti, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarını esas alan yeni bir torba kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif, TSK, YÖK, trafik ve gümrük alanlarında önemli düzenlemeler içeriyor. Cumhurbaşkanı’na rütbe bekleme süreleri ve atama yetkileri dahil olmak üzere yeni yetkiler öngörülüyor.

AK Parti tarafından hazırlanan ve 35 maddeden oluşan torba kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığını taşıyan düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükümlerin kanuni altyapı ile yeniden yapılandırılmasını hedefliyor.


Teklifte, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda, TSK personelinin rütbe bekleme sürelerinin Cumhurbaşkanlığı kararıyla değiştirilebilmesine yönelik hüküm yer alıyor. Disiplinsizlikle ilişkilendirilen subayların TSK'dan çıkarılmasına dair Cumhurbaşkanı yetkisi, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na doğrudan hüküm olarak konulacak. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda insani mayın temizliği faaliyetlerinde kullanılacak araç, teçhizat ve eğitilmiş hayvanlara gümrük muafiyeti tanınmasına ilişkin hüküm yeniden düzenlenecek.

YÖK ÜYELERİNİN SEÇİLME VE ATAMA USULLERİ KANUNLA NETLEŞTİRİLECEK

Anayasa Mahkemesi'nin iptali sonrası, YÖK üyelerinin seçilme ve atama usulleri kanunla netleştirilerek; Üniversitelerarası Kurul'un seçim sürecini tamamlamaması halinde Cumhurbaşkanı'na doğrudan atama yetkisi verilecek. Öte yandan yabancı uyruklu öğretim elemanlarının istihdamı ve oranı, yeniden düzenlenerek YÖK'e yetki verilecek. Anayasa Mahkemesi, sendikaların yardım yapabileceği vakıflara ilişkin yetkinin KHK ile düzenlenemeyeceğini belirlemişti. Bu doğrultuda ilgili kanunda değişiklik yapılarak hüküm kanuni dayanağa kavuşturulacak. Cumhurbaşkanı kararıyla belediye kurulmasına imkan tanıyan hüküm, kamu tüzelkişiliğinin ancak kanunla ya da CBK ile kurulabileceğini öngören Anayasa'nın 123. maddesine aykırı bulunmuştu. Teklif, iptal edilen düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda kanunla yeniden tesis edecek.