Dünya ekonomisinde enflasyon ve resesyon ikilemi sürerken, Donald Trump'ın korumacı ticaret politikalarına yönelik belirsizlikler yatırımcıların tedirginliğini artırıyor. Trump’ın Kanada ve Meksika'ya uyguladığı yeni tarifelerin ekonomik büyümeyi yavaşlatıp, enflasyonu tetikleyebileceği ihtimalleri piyasalarda endişeye neden oluyor.

Hafta sonu yaptığı röportajda Trump, söz konusu tarifelerin ekonomide resesyona neden olup olmayacağı yönündeki soruya net bir cevap vermekten kaçındı ve tahmin yapmayı sevmediğini ifade etti. ABD ekonomisinin büyük bir dönüşümden geçtiğini belirten Trump, "Amerika'nın zenginliğini geri kazanıyoruz. Böylesine büyük adımlar zaman alır," yorumunu yaptı. Trump ayrıca, tarifelerin enflasyonu artırabileceğini ancak faiz oranlarının düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.

Açıklamalar Küresel Piyasaları Sarstı

Trump’ın açıklamaları sonrası küresel piyasalarda kaygı derinleşti. Kanada'nın Ontario eyaleti Başbakanı Doug Ford, ABD’nin yeni tarifelerine karşılık olarak ABD eyaletlerine sağladıkları elektriğe yüzde 25 ek vergi uygulayacaklarını duyurdu. Ford, ABD'nin tutumunu sertleştirmesi halinde elektriği tamamen kesebileceklerini belirterek ticari gerilimin sorumlusu olarak Trump’ı gösterdi.

Tüketicinin Güveni Kırılgan

Ekonomik belirsizlikler, tüketici güvenini de olumsuz etkiliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) New York Şubesi tarafından yapılan Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi son dört ayda ilk kez yükseldi ve yüzde 3,1 seviyesine ulaştı. Anket ayrıca ABD halkının ekonomik görünüm, işsizlik ve kredi erişimi konularında daha kötümser hale geldiğini ortaya koydu.

Bu gelişmelerle piyasalarda "korku endeksi" olarak bilinen VIX, son yedi ayın zirvesine ulaşarak 27,8 puana yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri düşerken, dolar endeksi yükseldi. New York borsasında ise büyük kayıplar yaşandı; Dow Jones yaklaşık yüzde 2,08, S&P 500 yüzde 2,69 ve Nasdaq yüzde 4 değer kaybederek 2022'den beri en sert günlük düşüşünü gördü.

Orta Asya-Çin Zirvesi İçin Hazırlıklar Almatı’da Başladı
Orta Asya-Çin Zirvesi İçin Hazırlıklar Almatı’da Başladı
İçeriği Görüntüle

Ekonomistler, Trump’ın uyguladığı tarifelerin uzun süre devam etmesi halinde ABD ekonomisinin ciddi bir durgunlukla karşılaşabileceğini vurguluyor. Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi, ABD’nin resesyona girme riskinin giderek yükseldiğini ve tarifelerin devam etmesi halinde küresel bir ticaret savaşının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Zandi ayrıca, ticaret savaşlarının ABD’nin mali durumunu da zorlaştıracağını belirtti.

Fitch Ratings ekonomisti Olu Sonola ise henüz yakın vadede resesyon öngörmediklerini ancak ticari gerilimlerin artmasının tüketici ve iş dünyası güvenini zedeleyerek ekonomiyi hızla kötüleştirebileceğini dile getirdi. Sonola, "Ekonomik koşullar hâlâ istikrarlı ancak ticaret savaşı riski ciddi oranda artıyor," yorumunda bulundu.

Muhabir: Zehra ALİGÜL