Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Londra'da gerçekleştirilen Uluslararası Enerji Güvenliğinin Geleceği Konferansı'nda, küresel enerji politikaları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
CNBC-e'den Berfu Güven'in haberine göre Birol, küresel ticaret gerilimlerinin enerji güvenliğini tehlikeye soktuğunu vurguladı. "Tarife savaşlarının daha başlangıç aşamasındayız" diyen Birol, ABD ve Çin arasındaki ekonomik rekabetin derinleşerek dünya ekonomisi üzerinde daha etkili olabileceğini belirtti: "Bu savaşlar dünya ekonomisini ciddi manada olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, ülkelerin ekonomilerini bu sürece karşı dayanıklı hale getirmeleri gerekiyor."
Birol, günümüzde yaygınlaşan temiz enerji teknolojilerinin üretimi için gerekli kritik minerallerin yalnızca birkaç ülkenin denetiminde olmasının önemli bir risk teşkil ettiğine dikkat çekti.
“Elektrikli araçlar ve güneş panelleri gibi teknolojilerin ihtiyaç duyduğu mineraller - örneğin bakır ve galanyum - şu anda yalnızca 1-2 ülke tarafından işlenip sağlanıyor. Bu ülkelerde meydana gelebilecek teknik veya jeopolitik bir aksaklık, bütün dünya üretimini durdurabilir.” diyen Birol, bu alandaki en büyük aktörün Çin olduğunu vurguladı. “Dünya genelindeki kritik minerallerin yüzde 80’ini Çin işliyor. Bu kadar yoğun bir bağımlılık, hiçbir ülke için sağlıklı bir durum değil.” şeklinde konuştu.
Birol’a göre enerji güvenliğinin temelini oluşturan üç temel unsur bulunmaktadır: çeşitlilik, öngörülebilirlik ve iş birliği. Ancak, günümüzde bu unsurlar arasında en zor elde edilenin çeşitlilik olduğunu vurgulamıştır. Birol, konferansın, küresel enerji güvenliğinin yeniden şekillendiği bir süreçte uluslararası iş birliğinin ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu gösterdiğini ifade ederek, “Dünyadaki jeopolitik gerilimlerin bu kadar yükseldiği bir zamanda, şüphesiz bu toplantı en önemli uluslararası toplantı olmuştur.” şeklinde konuşmuştur.