Yurttan Haberler

Tanesi altın değerinde! Her gün 10 tane yapıyor siparişler çok başka yapan yok

El emeği göz nuru... Her gün 10 tane üretiyor, yine de siparişlere yetişemiyor! Ancak sanatını devredecek bir çırak bulamıyor…

Gaziantep’in tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda, 70 yaşındaki Mesut Uz, 60 yıldır kayısı ağacından zurna üreterek Türk kültürünün en köklü geleneklerinden birini yaşatıyor.

Düğün Sezonu Başladı, Telefonlar Susmuyor

Geleneksel yöntemlere sadık kalarak her bir zurnayı el emeğiyle şekillendiren Uz, yaz aylarının gelmesiyle başlayan düğün sezonuyla birlikte yoğun bir mesaiye sürecine başladığını belirtiyor.

Her Biri Farklı, Her Birisinin Hikayesi Var

Her gün ortalama 10 zurna ürettiğini belirten Mesut Uz, yaptığı işin sadece bir enstrüman üretmek değil, bir kültürü yaşatmak olduğunu vurguluyor. Zurnaların her birinin kendine has bir hikâyesi olduğunu dile getiren Uz, üretim sürecinin titizlikle ve sabırla yürütüldüğünü ifade ediyor.

Basit Bir Enstrümandan Fazlası

Zurna yapımının yalnızca bir üretim süreci olmadığını, her zurnanın bir öykü barındırdığını vurgulayan Mesut Uz şu anlatımında şu ifadelere yer verdi: “Zurna, kayısı ağacından yapılır. Kayısı ağacının gövdelerini genelde Malatya’dan veya çevredeki bölgelerden temin ederiz. Meyve vermeyen veya kurumuş olan ağaçları alıp işliyoruz. Bu ağaçlar genellikle 2-3 yıl kurutulur. Sonrasında zurna yapmak için işlemeye başlarız. Ağaç kuruduktan sonra tasarlanır. Tasarlandıktan sonra üst kısmı alınır ve şekil verilir. Daha sonra içi oyulur, çevrilir, delikleri açılır ve perdeler ayarlanır. Zurnanın baş kısmında ‘çimşir’ ağacından yapılan bir başlık yer alır. Bu başlığa ‘nezik’ deriz. Onu da ayrıca hazırlıyoruz.”

Tanesi 15 Bin TL

Zurnaların fiyatlarının, işçilik, malzeme ve detaylara göre değiştiğini belirten Uz “5 bin TL’ye de zurna var, 10 bin TL’ye de, 15 bin TL’ye de. Fiyat, zurnanın işçiliğine, malzemesine ve detaylarına göre değişir,” şeklinde konuştu.