Türk bilim insanları, tıbbi sülük salgısında bulunan doğal bileşenlerin biyoteknolojik ilaç adayı olarak kullanılmasına yönelik yaptıkları çalışmada önemli bulgulara ulaştı. Biruni Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nden uzmanların yürüttüğü çalışmada, sülük salgısının bağışıklık sistemi üzerindeki iltihap önleyici etkileri keşfedildi.
Yaklaşık 1,5 yıl süren araştırma sonucunda, sülük salgısının Multiple Skleroz (MS), romatizma, Haşimato hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılabilirliği incelendi. Çalışma, ABD'de yayımlanan bilimsel dergi "Immunologic Research"te yer alarak literatüre girdi.
[ilgili_haberler][/ilgili_haberler]
Sülüğün içerdiği biyoaktif bileşenlerin bağışıklık sistemini düzenleyici etkileri olduğuna dikkat çeken bilim insanları, özellikle sülükten elde edilen iki önemli proteinin bağışıklık tepkisini baskılayarak iltihap oluşumunu önlediğini ortaya koydu.
Araştırmanın başındaki isimlerden Prof. Dr. Furkan Ayaz, sülük salgısından elde edilen biyoteknolojik malzemelerin sentetik ilaçlara göre daha az yan etkiye sahip olduğunu ve daha ekonomik üretilebileceğini belirtti. Uzmanlar, sülük tedavisinin tamamlayıcı bir yöntem olarak değerlendirilebileceğini ancak tek başına bir tedavi olarak düşünülmemesi gerektiğini vurguladı.
Bu bulguların ışığında, sülük salgısından elde edilecek bileşenlerin ilaç formuna dönüştürülerek çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği belirtiliyor.