Suriye Cumhurbaşkanlığı’nın X hesabından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Ferhad Abdi Şahin arasında, Suriye topraklarındaki bölünmeyi reddeden ve ulusal bütünlüğü güçlendirmeyi amaçlayan tarihi bir anlaşmanın imzalandığı duyuruldu. Paylaşılan fotoğraflı görselde, anlaşmanın Suriye Arap Cumhuriyeti kurumlarına entegrasyon ve toprak birliğini öngördüğü ifadeleri yer alırken, imza metni detaylarıyla kamuoyuna sunuldu.
Anlaşma, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Ferhad Abdi Şahin tarafından imzalandı ve aşağıdaki maddelerden oluşuyor:
1) Tüm Suriyelilerin temsilde ve siyasi sürece katılım haklarının güvence altına alınması; devlet kurumlarının ehliyet ve liyakat esasına göre inşa edilmesi.
2) Kürt toplumunun Suriye devletinde asli bir bileşen olarak kabul edilmesi; vatandaşlık ve anayasal haklarının güvence altına alınması.
3) Suriye topraklarının tamamında ateşkesin sağlanması.
4) Kuzeydoğu Suriye’deki tüm sivil ve askeri kurumların, sınır kapıları, havaalanları, petrol ve gaz sahaları da dahil olmak üzere, Suriye devlet yönetimine entegre edilmesi.
5) Tüm Suriyeli mültecilerin ülkelerine ve evlerine dönüşlerinin sağlanması; Suriye devleti tarafından korunmalarının temin edilmesi.
6) Suriye devletinin, Esad rejiminin kalıntıları ve ülkenin güvenliğini tehdit eden unsurlara karşı mücadelede desteklenmesi.
7) Bölünme çağrıları, nefret söylemleri ve toplumsal fitneye yönelik girişimlerin reddedilmesi.
8)Yürütme komitelerinin, anlaşmanın uygulanmasını mevcut yıl sonuna kadar gerçekleştirmek için çalışmalar yapması.
Ankara'nın tepkisi ne oldu?
Ankara ise bu anlaşmanın maddelerini mevcut siyasi ve askeri dengeler açısından olumlu değerlendiriyor. Ankara yetkilileri, tüm etnik ve dini grupların liyakat temelli temsili sayesinde yeni yönetimde her kesimin kendi ağırlığına uygun söz sahibi olmasının, kapsayıcı bir yönetim modelini ortaya koyduğunu ifade ediyor. Ülke genelinde sağlanacak ateşkesin, çatışmaların sona ermesiyle barış ortamının tesis edileceğine işaret ettiğini belirten yetkililer, özellikle kuzeydoğudaki askeri kurumların Suriye devlet yönetimine tam entegrasyonunun, "ordu içinde ordu olmaz, devlet içinde devlet olmaz" ilkesine uygun olarak büyük önem taşıdığını vurguluyor. Bu doğrultuda, YPG'nin mevcut komuta kademesinde yapılacak değişikliklerin, Suriye milli ordusuna entegrasyon sürecini hızlandıracağı beklentisi dile getiriliyor.
Suudi Arabistan’dan Destek
Bölgedeki gelişmelerin uluslararası yansımaları da dikkat çekiyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin kuzeydoğusunun entegre edilmesini öngören bu anlaşmanın imzalanmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Bakanlık, Suriye yönetiminin sivil barışı korumak adına attığı adımları överek, devlet kurumlarının inşa sürecinin güvenlik, istikrar ve halkın beklentilerini karşılayacak şekilde tamamlanacağına inandıklarını belirtti. Suudi Arabistan, Suriye’nin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tam desteğini yineledi.
Anlaşmanın uygulanmasıyla birlikte, YPG’nin bugüne kadar ayrı bir güç olarak faaliyet göstermesi tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Ankara kaynakları, mevcut komuta kademesinin değiştirilerek yeni komutanlık düzenlemeleriyle, YPG'nin yavaş yavaş Suriye milli ordusuna tam entegrasyonunun sağlanabileceğini ifade ediyor.Ayrıca, bu hafta sonu Ürdün’de gerçekleştirilen toplantıda alınan kararla, IŞİD ile mücadelede kullanılan hapishanelerin Suriye hükümetine devredilmesi kararı da duyuruldu. Bu kapsamda, Türkiye veya Ürdün’de kurulması planlanan bir “Ortak Mücadele Merkezi” ile operasyonel işbirliğinin artırılması hedefleniyor. İlerleyen dönemde, Türkiye ile Suriye arasında askeri işbirliği anlaşmalarının da imzalanması ve Türk Silahlı Kuvvetleri desteğiyle Suriye milli ordusunun eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi gündemde.