Bilim insanları yaklaşık 7 bin yıl önce günümüz Libya'sında ölmüş iki çobanın DNA'sını başarıyla analiz etti.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayınlanan makaleye göre analizler, daha önce bilinmeyen ve genetik açıdan büyük ölçüde farklı olan eski bir insan popülasyonunu ortaya çıkardı.

Bu bölgede bugün yer alan Sahra Çölü, 5 bin ila 14 bin yıl önce yemyeşil bir yerdi. Gölleri ve nehirleriyle hayvan yaşamını destekleyen bölge bugün "yeşil Sahra" diye anılıyor.

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde genetikçi ve çalışmanın ortak yazarı Johannes Krause, yeşil Sahra'da yaşamış bu bireylerde "güneydeki Sahra altı popülasyonlarından veya kuzeydeki Yakın Doğu ve tarih öncesi Avrupalı ​​gruplardan gelen önemli bir genetik etki görülmediğini" belirtti.

euters'a konuşan Krause, "Hayvancılık Afrika dışında ortaya çıkan kültürel bir yenilik. Bu insanlar hayvancılık yapmalarına rağmen genetik açıdan izole kalmış," dedi.

Bu bulgu araştırmacıları son derece şaşırttı. Nitekim bilim insanları uzun zamandır yeşil Sahra'nın Kuzey Afrika ile Sahra Altı Afrika arasında bir göç koridoru olduğunu düşünüyordu.

Yeşil Yol filminin gerçeğe dayanan acı hikayesi!
Yeşil Yol filminin gerçeğe dayanan acı hikayesi!
İçeriği Görüntüle

Roma Sapienza Üniversitesi'nden genetikçi Eugenia D'Atanasio, Science'a verdiği röportajda "Şaşırtıcı" dedi.

"Yeşil Sahra'da daha fazla gen akışı beklerdim."

Arkeologlar, bölgede kalıntıları bulunan kişilerin avcılık, balıkçılıkla ve keçi ve koyun gibi hayvanları güderek hayatta kaldıklarını düşünüyor.

CNN'e göre, araştırmacılar iskeletlerin MÖ 5000 civarında ölen 40'lı yaşlardaki iki kadına ait olduğunu belirledi.

Bilim insanları, yeşil Sahra'da yaşamış bireyleri tam olarak anlamak için daha fazla araştırma gerektiğini söylüyor.

Nitekim sadece iki kadından alınan DNA, binlerce yıl boyunca bu geniş bölgede yaşamış tüm insanları temsil etmeyebilir.