Dünyada sıtma vakalarının arttığına dair endişe verici haberler gündeme gelirken, Afrika'da özellikle çocuklar için sıtma büyük bir sağlık tehdidi oluşturmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı ise Türkiye’de yerli sıtma vakasının bulunmadığını duyurdu.

O bölgede 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi!
O bölgede 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi!
İçeriği Görüntüle

Tespit Edilebiliyor

Sağlık Bakanlığı, ayrıca sıtmanın yaygın olduğu ülkelerden Türkiye'ye gelenlerde veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma vakalarının tespit edilebileceğini açıkladı.

Dünya Sıtma Günü

Sağlık Bakanlığı, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi'nin 14-23 Mayıs 2007 tarihlerinde aldığı karar doğrultusunda, sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik küresel çabaların artırılması amacıyla 25 Nisan'ın "Dünya Sıtma Günü" olarak kabul edildiğini vurguladı. Bu günün, sıtma nedeniyle yaşanan can kayıplarını azaltmak için yapılan çalışmaların önemine dikkat çekmek amacıyla anıldığı ifade edildi.

Bu Türler Hastalığa Neden Oluyor

Sıtmanın, dişi anofel sivrisineklerinin plasmodium cinsi parazitleri taşıyarak kan emmesi sırasında insanlara bulaşan, ciddi sağlık riski taşıyan bir hastalık olduğu açıklandı. Açıklamada, insanlarda sıtmaya yol açan beş farklı plasmodium türü bulunduğu belirtilirken, en tehlikeli türlerin "Plasmodium falciparum" ve "Plasmodium vivax" olduğu vurgulandı. Bu türler, hastalık açısından en büyük riski taşıyan ve en çok ölümle ilişkilendirilen türler olarak öne çıkıyor.

Sıtma Hastalığının Belirtileri Nedir?

Hastalığın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterdiği ifade edilerek, "İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konularak tedaviye gecikmeden başlanması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtmada tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir." açıklamasına yer verildi.

Yerli Sıtma Vakaları Son Buldu

Sıtma hastalığının, özellikle Sahra Altı Afrika'da yaygın olduğu, ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtildi. Sağlık Bakanlığı, yürütülen etkili mücadeleler sonucunda Türkiye'de yerli sıtma vakalarının son bulduğunu ve yerli bulaşın tamamen ortadan kalktığını duyurdu. Ancak, sıtmanın yaygın olduğu bölgelerden gelen kişilerde veya bu bölgelere seyahat edenlerde sıtma vakaları tespit edilebiliyor.

Sağlık Bakanlığı, sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçları temin ederek, bu ilaçları hastalara ücretsiz sunduğunu duyurdu. Ayrıca, sıtma riski taşıyan bölgelere seyahat eden vatandaşlara koruyucu ilaç kullanmalarının ve sivrisineklerle teması en aza indirmeye yönelik önlemler almalarının tavsiye edildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Ayrıca 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı aranarak ve https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ adresinden Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı adlı web sitesi ziyaret edilerek sıtma görülen ülkeler ile bu ülkelere seyahat öncesinde ve seyahat esnasında yapılacaklar konusunda bilgi alınabilir."