Rusya Bilimler Akademisi Deprem Tahmini Teorisi ve Matematiksel Jeofizik Enstitüsü Direktörü Pyotr Shebalin, Türkiye'deki depremin ardından yeni yer sarsıntıları olacağını ifade etti. “Ana depren sonrası artçı sarsıntılar kesinlikle olacak! Bu sarsıntıların şiddeti konusunda kimse kesin olarak bir şey söyleyemez.” dedi.
Rusya Bilimler Akademisi Deprem Tahmini Teorisi ve Matematiksel Jeofizik Enstitüsü'nün baş araştırmacısı Vladimir Grigorievich Kosobokov ise; "İstanbul’da yeniden bir deprem olma olasılığı oldukça yüksektir ve bu yakın zamanda ciddi bir felakete yol açabilir. 6 Şubat 2023'te Maraş-Hatay ekseninde yaşanan felakete benzer bir felaket yaşanma ihtimali İstanbul için mevcuttur.” Kosobova göre, Kuzey Anadolu Fayı aynı zamanda doğudan batıya doğru hareket ettiğine inanılan büyük depremlerle bağlantılıdır.
Rusya Bilimler Akademisi IFZ Paleosismoloji ve Paleogeodinamik Laboratuvarı Başkanı, Jeolojik ve Mineralojik Bilimler Doktoru Andrey Korzhenkov; İstanbul fay hattının kuzeyinde yer alan ve özellikle denizin altından istanbul’a doğru uzanan bir fay bölgesi olarak açıklıyor. Sismoloji biliminin bugünkü durumu, kısa vadeli, yüksek doğruluklu tahminler yapmaya henüz olanak vermiyor. Yani bilim adamları, nerede sarsıntı olacağını biliyorlar, ama ne zaman ve ne kadar şiddetli olacağını bilemiyorlar. “Şu anda ne tür bir deprem olduğunu bilmiyoruz. Bu, daha büyük bir depremin öncüsü olabilir. Artçı şokların zaten meydana geldiği ve olacağı da bilinen bir gerçek. Ancak sonraki şokların gücünü tahmin etmek mümkün değil” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Beklenen büyük İstanbul depreminin bir gün kapımızı çalacağı muhakak. Ancak, bunun zamanlaması konusunda Türk deprem uzmanları gibi yabancı deprem uzmanları da net bir fikre sahip değil! Peki İstanbul beklenen büyük depreme hazır mı?