Ekonomi

Mehmet Şimşek uyardı: Ekonomide sert fren!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4. Tarım ve Orman Şurası’nda yaptığı açıklamalarla küresel ekonomi, Türkiye’nin büyüme potansiyeli ve enflasyonla mücadele süreci hakkında dikkat çeken mesajlar verdi!

Mehmet Şimşek, artan korumacılık eğilimlerinin küresel ticaretin doğasını değiştirdiğini vurgularken, Türkiye’nin bu tabloda avantajlı konumuna da dikkat çekti.

“Korumacılık Küresel Hasılayı Aşağı Çekebilir”

Küresel ticarette korumacılığın yeni normal haline geldiğini belirten Şimşek, “Dünyada ticarette ciddi bir artan korumacılık var. Küresel finansal kriz sonrası bu tedbirlerde ciddi bir artış yaşandı. Eğer bu şekilde devam ederse, Almanya ve Fransa ekonomilerinin toplamı kadar bir kayıp yaşanabilir” dedi. Ticaretin küresel büyümenin motorlarından biri olduğunu vurgulayan Şimşek, korumacılığın sürdürülebilir büyümeye zarar vereceğini ifade etti.

“Türkiye Borçlulukta Avantajlı”

Dünya genelinde borç yükünün arttığını hatırlatan Bakan Şimşek, “Küresel borcun milli gelire oranı yüzde 328. Türkiye’de ise bu oran yüzde 93. Bu da bizim finansal kırılganlığımızı azaltan önemli bir avantaj” dedi. Türkiye’nin büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, önümüzdeki yıllarda bu potansiyelin daha iyi değerlendirileceğine inandığını belirtti.

Kadın İstihdamı ve Nüfus Dinamikleri Gündemdeydi

Konuşmasında demografik gelişmelere de değinen Şimşek, Türkiye’de doğurganlık oranının hızlı düştüğünü ve yaşlanma sürecinin hızlandığını söyledi. Ancak bu durumun henüz bir dezavantaj oluşturmadığını belirtti. “Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 36 civarında. Bu oran OECD ortalaması olan yüzde 67'nin oldukça altında. Bu farkı kapatmak için reform ve desteklerle kadın istihdamını artırmamız şart” dedi.

“Dezenflasyona Geçtik, Hedef Tek Hane”

Enflasyonla mücadelede gelinen noktaya da değinen Şimşek, “2024’ün ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine geçtik. Önümüzdeki yıllarda enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız. Bu yıl hedefimiz yüzde 24, 2025’te ise yüzde 2 ile 18 arasında bir seviyeyi öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kurda Oynaklık Kalıcı Değil”

Döviz kurundaki son dalgalanmaların kalıcı bir etki yaratmayacağını dile getiren Şimşek, “Liradaki yüzde 3-3,5’lik değer kaybının nisan ayında sınırlı etkisi olabilir. Ancak orta vadede bu tablo dezenflasyonisttir” dedi.

Kiralarda Yüzde 25 Sınırı Kalktı

Kiralardaki enflasyon baskısını da değerlendiren Şimşek, yüzde 25’lik üst sınırın kaldırıldığını belirtti. Eğitim ve hizmet alanlarında geçmişten gelen fiyat artışlarının sürdüğünü belirten Şimşek, “Enflasyon düşmeye devam edecek çünkü bu bizim en büyük önceliğimizdir” diye konuştu.