Gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı, "CHP'ye kayyum atanacak" iddiasında bulunduğu için gözaltına alındı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan gazetecinin savcılık ifadesi ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kütahyalı hakkında yurtdışına çıkış yasağı da getirildi.

Soruşturmanın, Kütahyalı'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımların ardından başlatıldığı öğrenildi. Kütahyalı, söz konusu paylaşımlarında, “Yarın CHP kurultayı iptal ediliyor, CHP’ye geçici kayyum atanarak 1 Haziran 2025’te yeniden kurultay yapılacak.” iddiasında bulunmuştu.

Bir diğer paylaşımında ise bir güvenlik bürokratından bilgi aldığını öne sürerek, “İstanbul’dan Ankara’ya polis sevkiyatları yapılıyor. Keçiören ve Etimesgut belediyelerine operasyon olabilir.” ifadelerini kullanmıştı.

Bu iddialar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Kütahyalı, Bolu’da gözaltına alındı ve işlemlerinin ardından Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

Kütahyalı'nın ifadesi, Bolu Adliyesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Ankara’daki savcılığa verildi.

“Masumiyet karinesine saygı gösterilmeli”

Kütahyalı’nın avukatı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, müvekkilinin Ankara’ya gitmek üzereyken gözaltına alındığını belirterek, masum olduğunu savundu. Avukat, “Soruşturma devam ediyor. Tüm tarafları masumiyet karinesine saygı göstermeye davet ediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Erzurum, ekonomi diplomasisinin de merkezlerinden biri haline gelecektir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Erzurum, ekonomi diplomasisinin de merkezlerinden biri haline gelecektir”
İçeriği Görüntüle
Savcılık ifadesi ortaya çıktı

CHP’ye kayyum atanacağı iddiasıyla gündeme gelen Rasim Ozan Kütahyalı, SEGBİS aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verdi. İfadesinin ardından sevk edildiği nöbetçi hakimlik, Kütahyalı hakkında adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı kararı verdi.

“Çok üzgün ve pişmanım”

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla soruşturma başlatılan Kütahyalı, ifadesinde, “Bu paylaşımla kamuoyunda yanlış algı oluşmasına neden olduğum için üzgün ve pişmanım.” dedi. Söz konusu iddiaların gazeteci çevrelerinde konuşulduğunu belirten Kütahyalı, “Mesleki heyecanla hareket ettim.” ifadelerini kullandı.

CHP’ye kayyum atanacağı yönündeki paylaşımı herhangi bir kamu görevlisinden bilgi almadan yaptığını belirten Kütahyalı, “Bu tamamen kendi gözlemim ve partideki bazı kaynaklardan edindiğim izlenimlere dayalıydı.” dedi.

“Operasyon iddiasını duyuma dayandırdım”

Kütahyalı, Keçiören ve Etimesgut belediyelerine yönelik operasyon olabileceği iddiasının ise CHP’den eski bir yetkiliyle yaptığı telefon görüşmesine dayandığını söyledi. Görüşme sırasında emekli bir güvenlik bürokratının bu iddiayı dile getirdiğini, kendisinin de bu bilgiyi kesinlik içermeyecek şekilde kamuoyuyla paylaştığını savundu.

“Düzeltme paylaşımları yaptım”

İddialar sonrası sosyal medyada düzeltme niteliğinde ek paylaşımlar yaptığını belirten Kütahyalı, “Derin bir pişmanlık duyuyorum. Paylaşımlarımın borsa ya da finans piyasalarıyla ilgisi yoktur.” dedi.

DMM ve Altun’dan tepki

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), kayyum iddialarının asılsız olduğunu duyurmuştu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, “Kim olursa olsun bilgi kirliliği oluşturanlar hakkında yasal süreç işler. Gazetecilerin doğruluğu teyit edilmiş bilgileri paylaşma sorumluluğu vardır.” açıklamasında bulunmuştu.

Muhabir: Yağmur SERTKAYA