Kırgızistan ile Tacikistan, yıllarca süren müzakerelerin ardından sınır sorununu çözmek için tarihi bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu. İki ülke, 190 hektarlık toprak takası yaparak, bu uzun süredir devam eden soruna son vermeyi hedefliyor.
Sınırlar Yeniden Çiziliyor
Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşiyev, parlamento oturumunda Kırgızistan ve Tacikistan arasında yıllarca süren sınır anlaşmazlığının çözümüne dair önemli gelişmeleri değerlendirdi.
Taşiyev, iki ülke arasındaki müzakerelerin 2002 yılının Aralık ayında başladığını ve süreç boyunca birçok protokol imzalandığını belirtti. "Görüşmeler sırasında iki ülke hükümet komisyonlar tarafından 45 protokol, topografik gruplar tarafından 86 ve hukuki konulardaki gruplar arasında 25 protokol imzalandı" diyen Taşiyev, sınırın toplam uzunluğunun 1006,84 kilometre olduğunu açıkladı. Bunun 519,9 kilometresinin 2011 yılına kadar belirlendiğini, geri kalan 486,94 kilometrelik kısmın ise son 3 yıl içinde netleştiğini vurguladı.
10 Yılı Aşkın Süredir Devam Ediyor
Taşiyev, Tacikistan'ın sınır belirleme konusunda 1924-1927 yıllarında imzalanan belgeleri temel aldığını belirtirken, Kırgızistan'ın ise 1991’de imzalanan Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) ilişkin anlaşmalarla birlikte, Almatı Deklarasyonu ve Moskova Deklarasyonu’nu esas almayı önerdiğini ifade etti. Taşiyev, "İki ülke farklı belgeler üzerine müzakere etmeyi önerdiği için, taraflar 10 yılı aşkın süredir herhangi bir uzlaşmaya varamadı. Bu süreçte, sınırın tek bir metresi bile kesin olarak belirlenemedi" dedi.
190 Hektarlık Toprak Takası
Sınır anlaşmazlığının çözümü için toprak takası yapacaklarını belirten Taşiyev, "Tacikistan'dan 190 hektar toprak aldık ve karşılığında aynı büyüklükte 190 hektar da verdik. Adaletli bir takas gerçekleştirdik. Küçük parseller verdik ve kendi topraklarımızda Tacikistan'a ait alanları geri aldık" şeklinde konuştu.