Teknolojinin baş döndürücü ilerleyişi, yapay zekâyı bir adım daha ileri taşıdı. ABD’nin Kaliforniya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen deneyde, modern büyük dil modelleri ilk kez insanlardan ayırt edilemez hale geldi ve Turing Testi’ni geçmeyi başardı.

Telefonunuzda deprem uyarı sistemi açık mı? Nasıl açılır?
Telefonunuzda deprem uyarı sistemi açık mı? Nasıl açılır?
İçeriği Görüntüle

Kim İnsan Kim Değil Bilmiyorlardı

Araştırmada GPT-4.5, LLaMa-3.1, GPT-4o ve 1960’lara ait Eliza modeli kullanıldı. 284 katılımcı, rastgele şekilde hem bir insanla hem de bir yapay zekâ modeliyle sohbet etti. Deneydeki en dikkat çekici nokta, katılımcıların hangisinin insan olduğunu bilmemesiydi. Her iki tarafın da sohbet ettiği kişiyi "insan" olduğuna ikna etmeye çalışması istendi.

Sonuçlar Çarpıcıydı!

GPT-4.5 yüzde 73,

LLaMa-3.1 yüzde 56 oranında insan olarak tanımlandı. Buna karşın, Eliza ve GPT-4o gibi daha basit modellerin başarısı yüzde 23 ve 21’de kaldı.

Psikoloji ve yapay zekâ alanında çığır açan bu sonuçlar, artık makinelerin yalnızca zekâlarıyla değil, duygusal taklit becerileriyle de dikkat çektiğini gösterdi.

Yapay Empatinin Zaferi

Nosta Lab kurucu John Nosta bu sonuçlar karşısında, "Turing Testi makine zekasını ölçmek için tasarlanmışken, istemeden çok daha rahatsız edici bir şeyi ortaya çıkardı: Duygusal taklide karşı artan hassasiyetimiz. Bu, yapay zeka tespitinin başarısızlığı değil. Yapay empatinin zaferi" şeklinde değerlendirmede bulundu. Ayrıca Nosta, katılımcıların mantıksal sorulardan çok duygusal konulara yöneldiklerini, odaklandıklarını belirterek, "Başka bir deyişle, bu bir Turing Testi değildi. Bu bir sosyal kimya testiydi. Zekanın değil, duygusal akıcılığın bir ölçüsüydü. Ve yapay zeka bunu başardı" dedi.

ü

Muhabir: Furkan ŞAHİN