İtalya'nın önde gelen havacılık ve savunma şirketi Leonardo'nun başkanı Stefano Pontecorvo, insansız hava araçları (İHA) üreticisi Baykar ile kuracakları işbirliği sürecinin hızlı bir şekilde şekilleneceğini açıkladı.
İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Cenova’da Leonardo’nun dijital arşivlerini tanıtan etkinliğe katılan Pontecorvo, Baykar ile olası bir ortaklık hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kendisine yöneltilen bir soruya yanıt veren Leonardo Başkanı Pontecorvo, sürecin hızla ilerleyip ilerlemeyeceğiyle ilgili olarak, CEO Roberto Cingolani'nin konuyla hızlı bir şekilde ilgilendiğini vurgulayarak, "Kendisi adeta Formula 1 aracı gibi. Dolayısıyla evet, süreç hızlı ilerleyecek. Savunma sanayisinde artık zaman kaybına yer yok. Laf üretme dönemi sona erdi." şeklinde konuştu.
Baykar'ın İstanbul'daki üretim tesisini ziyaret eden Pontecorvo, şu ifadeleri kullandı: "Baykar son derece ciddi insanların yönettiği bir şirket. Eğer mükemmel düzeyde bir şirket olmasaydı, 12 yıl içinde bu sektörde lider konuma gelemezdi. Leonardo olarak Piaggio Aerospace (Baykar'ın satın aldı) ile doğrudan bir ilişkimiz yok ancak Türklerle ortak olmayı hedeflediğimiz için ve eğer yürüttüğümüz müzakereler olumlu ilerlerse, böylesine prestijli bir İtalyan şirketine dikkatlice göz kulak olacağımız kesin."
Pontecorvo, Cenova merkezli "Il Secolo XIX" gazetesine verdiği röportajda, "Türklerin satın aldığı Piaggio ile muhtemel işbirliğine yönelik yakında çok güzel haberler alacağız. Baykar dünya birincisi ve biz işbirliği yapmak için görüşmeler yapıyoruz. Eğer başarılı olursa, o bölgeye geri dönüşü muhteşem olacak," diyerek Baykar ile gelecekteki işbirliklerinin önemli olacağına dikkat çekti.
Leonardo ve Baykar Arasındaki Potansiyel İş Birliği
Pontecorvo, Leonardo'nun Baykar ile İHA'lar konusunda işbirliği yapma niyetinde olduklarını belirtti. Bu arada, Leonardo CEO’su Roberto Cingolani, ocak ayında Anadolu Ajansı'na verdiği özel röportajda, "Leonardo'nun teknolojileri ile Baykar'ın teknolojileri arasında çok güçlü bir tamamlayıcılık var. Baykar'daki meslektaşlarımızla bazı şeyleri birlikte yaparsak insansız sistemler konusunda gerçekten bir sıçrama gerçekleştirebileceğimizi ve özellikle Avrupa dahil yeni pazar alanları açabileceğimizi gördük," şeklinde değerlendirmişti.