Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar zaman zaman kentte hissedilmeye devam ederken, bugün bir yeni deprem daha yaşandı. Saat 11.36’da meydana gelen sarsıntının merkez üssü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi olarak duyuruldu.

Depremin Merkez Üssü: Marmaraereğlisi

Marmaraereğlisi merkezli gerçekleşen depremin büyüklüğü 3.7 olarak kaydedildi. Yer kabuğunun 18 kilometre derinliğinde meydana gelen sarsıntı, İstanbul’un Büyükçekmece, Küçükçekmece, Silivri ve Beylikdüzü ilçelerinde de hissedildi.

Şener Üşümezsoy'dan İlk Açıklama

Yaşanan sarsıntının ardından tv100 ekranlarında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı:

"Hemen söyleyeyim. Bu Silivri çukurunda başladı. Silivri çukurundan yaklaşık kuzey doğuya doğru uzanan bir fay ile doğu-batı girişli Kumburgaz çukurundaki fayın oluşturduğu 35 kilometrelik risk taşıyan bir fay var diye 2002'den beri bahsettiğim bir konu. 2020 yılında da bunu kitap haline çevirmiştik bu senaryoları, aynı gerçekleşiyor."

2019'da Olan Depremin ve 23 Nisan'da Olan Depremin Devamı

"2019'da olan depremin ve 23 Nisan'da olan depremin devamı. Ama şurada bir farklılık var, Silivri çukurunda depremin fayın derinliği 20 kilometre kadar uzanıyor. Tekirdağ çukurunda da 20-25 kilometre uzanıyor. Ama Kumburgaz çukurunda 10 kilometre.

Anlamı şu; Kumburgaz'da yırtılan fayda, uzun fayda küçük deprem yapar. Buradaki daha derin deprem ama bu bakıldığında 22 kilometre derinliğinde o yüzden 15-20 kilometre derinlikte olan daha küçük ama daha etkili depremler yapabiliyor."

"Depremin Artçısı, Yeni Bir Faya Gitmiyor"

"Burada iki tane fay diyordum. Birisi Silivri biri Kumburgaz çukuru. Bunlar kırıldı, zaten depremin başladığı yerdi. Güneye doğru Silivri çukurunda başlamış gibiydi. Ama diğer taraftan şimdi sıra Avcılar sırtını kesen bir fayın olup olmadığı. Ben onun olmadığı dolasıyla orada bir depremselliğin olmadığını vurgulayan bir tavırdayım.

Olsa bile oradaki deprem iki parçalı olduğu için bir bölümü kırıldı diğer bölümü 3,5 altında deprem yapabilir ama öyle bir risk yok. Fakat orta sırt dediğimiz Avcılar açıklarında olan küçük küçük depremler var.

Orta sırt yükselirken kenarındaki faylar. Bu da Avcılar yükseltisinin batı kenarındaki Silivri çukurunun doğru duvarında olan depremler, hep bu deyimi kullandım. Doğal oluşan oradaki depremin artçısı, yeni bir faya gitmiyor."

Sapanca’da tatil kabusa döndü: Küçük çocuk kurtarılamadı
Sapanca’da tatil kabusa döndü: Küçük çocuk kurtarılamadı
İçeriği Görüntüle