BM: Türkiye'nin rolünü takdir ediyoruz
BM: Türkiye'nin rolünü takdir ediyoruz
İçeriği Görüntüle

İran ile Avrupa ülkeleri, 16 Mayıs Cuma günü nükleer anlaşmanın geleceğini masaya yatıracak. Bu kritik buluşma, İran ile ABD arasında yakın zamanda başlaması beklenen beşinci tur müzakereler öncesinde tarafların pozisyonlarını netleştirmesi açısından büyük önem taşıyor.

Diplomatik kaynaklara göre, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan üst düzey diplomatlar ile İranlı temsilciler, 2015’te imzalanan ancak daha sonra rafa kaldırılan nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma olasılığını değerlendirecek. Görüşme, Ukrayna-Rusya müzakerelerinin hemen ardından gerçekleşecek olmasıyla da dikkat çekiyor.

Erteleme Sonrası Kararlı Adım

Toplantı, aslında 2 Mayıs’ta yapılacaktı ancak üç ülke, ABD’nin nükleer silah üretimini engelleme hedefiyle yürüttüğü müzakereleri gölgede bırakmamak için erteleme kararı almıştı. Ancak Avrupa ülkeleri, İran’la diyalog kanallarını açık tutmanın ve olası bir yeni anlaşmanın çerçevesini doğrudan görüşmenin stratejik önemine karar verdi. Reuters’a konuşan iki Avrupalı ve bir İranlı diplomat, bu toplantının tarafların taleplerini netleştirmek için kritik bir fırsat sunduğunu vurguladı.

İran’ın Stratejisi ve Avrupa’nın Yaptırım Kartı

İran, bu görüşmeleri, Avrupa’nın Birleşmiş Milletler yaptırımlarını yeniden devreye sokma konusundaki tutumunu anlamak ve seçeneklerini değerlendirmek için bir fırsat olarak görüyor. İran Dışişleri Bakanı, Avrupa’yı yaptırımların ilişkileri daha da zedeleyeceği konusunda uyardı. Öte yandan, Reuters’ın elde ettiği bir belgeye göre, İngiltere, Fransa ve Almanya, eğer anlaşma sağlanamazsa Ağustos 2025’te İran’a yönelik yaptırımları yeniden başlatma seçeneğini masada tutuyor.

Üç ülke, İran ile ABD arasında Umman’da gerçekleşen dördüncü tur görüşmelere doğrudan katılmasa da, 2015 nükleer anlaşmasını destekleyen BM kararları çerçevesinde yaptırımların uygulanması konusunda ABD ile yakın işbirliği içinde. Avrupa, İran’a yönelik baskıyı artırmak ve nükleer programı kontrol altına almak için stratejik bir rol üstlenmeye devam ediyor.