[buyuk_harf]I[/buyuk_harf]MF: Japonya'da Politika Faizi 2027 Sonuna Kadar Nötr Seviyeye Ulaşabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkenin politika faizinin 2027 sonuna kadar nötr seviyeye ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti. Japonya'ya yönelik 4. madde konsültasyonu kapsamında yapılan denetimin ön bulgularını içeren IMF raporunda, Japonya ekonomisinin 30 yıllık düşük enflasyon sürecinin ardından kalıcı bir dengeye yaklaşabileceği ifade edildi.

Japonya Ekonomisi Yeni Bir Dengelenme Sürecinde

Raporda, Japonya'da enflasyonun iki yılı aşkın süredir Japonya Merkez Bankasının (BoJ) yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyrettiği vurgulandı. İş gücü piyasasındaki sıkılığın, 1990'lardan bu yana en güçlü maaş artışlarını beraberinde getirdiği belirtilirken, ülkenin demografik yapısı ve yüksek kamu borcunun ekonomiye yönelik temel zorluklar oluşturduğu ifade edildi.

IMF, Japonya’nın öncelikli ekonomi politikalarını şu başlıklar altında sıraladı:

  • Enflasyon beklentilerini sağlam bir temele oturtmak,
  • Mali tamponları yeniden inşa etmek,
  • Potansiyel büyümeyi artırmak adına iş gücü piyasası reformlarını hızlandırmak.

Ekonomik Büyüme 2025’te Hızlanacak

Japon ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1, 2025’te ise yüzde 0,8 oranında büyümesinin beklendiği açıklandı. Enflasyonun üzerindeki maaş artışlarının hanehalkı harcamalarını artıracağı ve özel tüketimi güçlendireceği öngörülüyor.

Ancak IMF, büyüme tahminlerine ilişkin aşağı yönlü risklere de dikkat çekti. Küresel ekonomik yavaşlama, jeoekonomik ayrışma, ticaret kısıtlamalarının artışı ve enerji ile gıda fiyatlarındaki oynaklık, dış kaynaklı riskler olarak sıralandı. Yurt içindeki en büyük riskin ise reel maaş artışlarının yetersiz kalması nedeniyle tüketim harcamalarının azalması olduğu ifade edildi.

[ilgili_haberler][/ilgili_haberler]

Japonya’nın Kamu Borcu Artmaya Devam Edecek

IMF raporunda, Japonya’nın kamu borcunun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranının kısa vadede düşmesi beklenirken, uzun vadede artışa geçeceği belirtildi. 2030 yılına kadar artan faiz yükü ve yaşlanan nüfusun sağlık ve bakım harcamalarındaki artışın kamu maliyesi üzerinde baskı oluşturacağı tahmin ediliyor.

Buna bağlı olarak, Japonya’nın kamu borcunu ödeme maliyetinin 2030 yılına kadar iki katına çıkmasının beklendiği, bu durumun güçlü bir borç yönetimi stratejisini zorunlu hale getirdiği vurgulandı.

Para Politikası Destekleyici Olmaya Devam Edecek

Mevcut genişlemeci para politikası yaklaşımının Japonya için uygun olduğu belirtilirken, enflasyon beklentilerinin sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine oturmasının sağlanması gerektiği kaydedildi.

Ünlü Türk şirket Fransızlara satıldı!
Ünlü Türk şirket Fransızlara satıldı!
İçeriği Görüntüle

IMF, temel senaryoların gerçekleşmesi halinde, politika faizinin 2027 sonuna kadar nötr seviyeye ulaşacağını ve bu süreçte destekleyici önlemlerin kademeli olarak azaltılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Japonya’nın esnek döviz kuru rejimine bağlılığının sürdüğünün altı çizilerek, kur esnekliğinin dış şoklara karşı tampon görevi görmeye devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Muhabir: Perihan ÜNAL