"Hattatların Reisi" olarak anılan ve dünyanın dört bir yanındaki camilerde eserleri bulunan Hasan Çelebi, 88 yaşında İstanbul'da hayata veda etti. Bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Çelebi’nin vefatı sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı.

Hat Sanatının Büyük Ustası

Son olarak Büyük Çamlıca Camii ve Malezya'daki Sri Sendayan Camii’nin hatlarını yazan Çelebi'nin ölüm haberini, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından duyurdu.

Koca, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Hasan Çelebi üstadımız ebediyete irtihal etti. Onun her eseri, medeniyetimizin bize sunduğu kıymetli bir armağandı. Hat sanatının asli özelliklerini koruyarak kuşaklar boyunca yaşatılmasına büyük katkı sağladı. Necip Fazıl Saygı Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan üstadımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun."

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Başsağlığı Mesajı

Kültür ve Turizm Bakanlığı da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, Çelebi’nin kaybından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi:

“Hat sanatına dünya çapında iz bırakan, ‘Hattatların Reisi’ olarak kabul edilen Hasan Çelebi’yi kaybetmenin büyük üzüntüsü içerisindeyiz. Sultanahmet Camii’nden Büyük Çamlıca Camii’ne, Malezya’daki Sri Sendayan Camii’ne kadar pek çok önemli eserde imzası bulunan usta sanatçı, yetiştirdiği öğrencilerle sanatını nesilden nesile aktardı. 2010’da ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ilan edilen, 2011’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü’ne, ardından Necip Fazıl Saygı Ödülü’ne layık görülen Hasan Çelebi’ye Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat camiasına başsağlığı diliyoruz.”

TİKA Başkanı Serkan Kayalar’dan Anma Mesajı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar da Çelebi için şu ifadeleri kullandı:

“Reisü’l-Hattatin Hasan Çelebi, Hakk’a yürüdü. Ömrünü Kur’an-ı Kerim’i en güzel şekilde yazmaya adayan büyük üstat, medeniyet ve maneviyatımızın inceliklerini sanatında yansıttı. Celi Sülüs Kelime-i Şehadet’i, Hırvatistan’daki Sisak Camii’ne emanet artık. Rabbim mekânını cennet eylesin.”

Cenaze Töreni Yarın Büyük Çamlıca Camii'nde

88 yaşında hayata veda eden Hasan Çelebi, yarın son yolculuğuna uğurlanacak. Ailesinden yapılan açıklamaya göre, usta hattat için yarın Büyük Çamlıca Camii’nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılınacak. Çelebi, Karacaahmet Mezarlığı’ndaki Hattatlar Sofrası’na defnedilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası konuşuyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası konuşuyor
İçeriği Görüntüle
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Numan Kurtulmuş’tan Başsağlığı Mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, büyük hat ustasına rahmet dileyerek şu ifadeleri kullandı:

“Hat sanatının büyük ustalarından, ömrünü Kur’an-ı Kerim’i gönüllere nakşetmeye adayan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Hasan Çelebi Beyefendi’nin vefatından büyük üzüntü duydum. Hattatların reisi merhum Hasan Çelebi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve öğrencilerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da yaptığı paylaşımda Çelebi'nin hat sanatına katkılarının unutulmayacağını belirterek, "Hat sanatımızın en değerli şahsiyetlerinden, ömrünü Hakk’ın kelamını en güzel şekilde yazmaya adamış Hasan Çelebi’ye Allah’tan rahmet diliyorum. Kendisi eserleriyle ve yetiştirdiği öğrencilerle gelecek nesillere ilham olmaya devam edecektir. Mekânı cennet, makamı âli olsun.” dedi.

[ilgili_haberler][/ilgili_haberler]

Hasan Çelebi Kimdir?

1937 yılında Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde dünyaya gelen Hasan Çelebi, 24 yaşında hat sanatına adım attı. Kendini geliştirmek adına dönemin önde gelen hattatlarından dersler aldı. Hattat Hamid Aytaç’tan sülüs-nesih, Kemal Batanay’dan ta’lik-rik’a meşk ederek icazet aldı.

Sanat hayatı boyunca birçok caminin hat çalışmalarında imzası bulunan Çelebi, ülke sınırlarını aşan eserleriyle uluslararası alanda da büyük bir üne kavuştu. Dünyanın farklı bölgelerinde 100’e yakın öğrencisi bulunan Hasan Çelebi, usta hattat Hamid Aytaç’tan sonra en fazla öğrenci yetiştiren isimlerden biri oldu.

Muhabir: Duygu CANLI