Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterlerini güncelledi. Resmi Gazete’de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği" yürürlüğe girdi.
Hangi Değişiklikler Yapıldı?
Tebliğ kapsamında, kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik ve kalay gibi eser elementler ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol ve glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanları için belirlenen maksimum limitlerin kontrolü amacıyla numune alma ve analiz süreçleri yeniden düzenlendi.
Yeni düzenleme ile:
- Numune almanın genel ilkeleri ve parti büyüklüklerine göre alınması gereken numune miktarı belirlendi.
- Alınan numunelerin analiz için yetkili laboratuvarlara gönderilmesi gerektiği vurgulandı.
- Yetkili laboratuvarların belirli performans kriterlerini karşılayan analiz yöntemleri kullanması zorunlu hale getirildi.
AB Standartlarına Uyum
Bu tebliğ, Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü’ne uyumlu olarak hazırlandı. Bakanlık, piyasaya arz edilen gıdalardan alınan numunelerin belirlenen maksimum limitlere uygunluğunu denetleyecek ve uygun olmayan ürünler hakkında idari yaptırımlar uygulanacak.
31 Aralık 2025 tarihine kadar, faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşların gıda numune alma ve analiz kriterlerinde belirlenen yeni standartlara uyum sağlaması gerekiyor.
[ilgili_haberler][/ilgili_haberler]
Bu düzenleme ile gıda güvenliği kontrollerinin daha sıkı ve bilimsel kriterlere dayalı hale getirilmesi amaçlanıyor.