2025 Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, oruç tutamayan kişilerin ne kadar fidye bedeli ödeyeceği merak konusu oldu. Diyanet, 2025 yılı fitre bedelini açıkladı. Peki, sağlık vs gibi sebeplerle oruç tutamayanların vereceği miktar ne kadar olacak? Fidye ve fitre arasındaki fark nedir? 1 günlük /aylık fitre ne kadar? Ramazan ayının başlamasıyla birlikte dini ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar başta fitre bedeli olmak üzere diğer dini görevler konusunda da araştırma yapmaya başladı. Sağlık sebepleri ya da başka sebepler neticesinde oruç tutamayan kişiler, dini yükümlülüklerini yerine getirmek için fitre vermek durumunda. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı için yeni fitre bedelini açıkladı. Buna göre, oruç tutmayan bir kişi günlük 180 TL ödeyerek dini yükümlülüğünü yerine getirmiş olacak.

Diyanet’ten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 

“Konu ile ilgili hadisi şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak, ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı ramazan ayından 2026 yılı ramazan ayına kadar 180 lira olarak belirlenmiştir. Fitre olarak belirlenen miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda maddelerinden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.”

 

180 TL yeterli bir ücret mi?

 

Diyanet tarafından açıklanan 2025 fidye bedeline göre, bir kişinin günlük yemek ücreti 180 TL. Her yıl ramazan ayı öncesi belirlenen fidye ücretleri, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Oruç tutulmayan her bir gün için ödenecek 180 TL’lik tutar, bir günlük yemek ihtiyacı için yeterli bir tutar mı? Diyanet tarafından açıklanan fidye tutarı ardından sosyal medya kullanıcılarından tepkiler yükseldi. Vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığını etiketleyerek, menü fiyatlarını paylaştılar.

 

Diyanet’ten sahurda avokado önerisi

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Ayhan, Diyanet TV’de vatandaşlara ‘sahurda avokado yenmeli’ önerisinin sunulması ardından yine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan fitre bedelini hatırlattı. Ayhan, avokadonun tanesinin 50 liradan başladığını belirterek, “Emekli ve asgari ücretlinin yoksul olduğunu ‘fitre verilebilir’ diyerek kabullenen Diyanet vatandaşlara, sahurda avokado yemesini önerdi” diyerek eleştiri oklarını Diyanet İşleri Başkanlığı’na yöneltti.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, günlük iftar bedelini belirlemesinin ardından ‘sahurda avokado’ yiyin önerisiyle de dikkatleri çekti. Gazeteci Kübra Par, Diyanet tarafından yapılan bu önerinin son derece doğal olduğunu belirterek, “Diyanet TV’deki bir yayında “Sahurda avokado yiyin” tavsiyesi yok yere eleştirildi. Bir avokadonun ortalama fiyatı 35-40 TL. (Yarısı tek öğünde yeterli). Ne var bunda? Gerçekten bir eleştiride bulunacaksak en düşük iftar menüsünün 1450 TL’ye çıkmasını eleştirelim…” dedi.

Fidye nedir?

Fidye, bir kişiyi zor bir durumdan kurtarmak amacıyla ödenen para miktarıdır. Dinî açıdan ise, oruç ibadetinin yerine getirilememesi veya hac ibadeti sırasında yapılan bazı hataların telafisi amacıyla ödenen maddi tutarı ifade etmektedir. Sağlık sebepleri ya da başka sebepler neticesinde oruç tutamayan kişiler, oruç tutamadığı her güne karşılık Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilen miktarda fidye öder.

Emekliye ikinci bayram ikramiyesi ödeme tarihi belli oldu mu?
Emekliye ikinci bayram ikramiyesi ödeme tarihi belli oldu mu?
İçeriği Görüntüle

Fitre nedir?

Fıtır sadakası, halk arasında fitre olarak adlandırılır ve Ramazan ayı boyunca oruç tutarak bayrama erişmenin bir şükranı olarak verilir. Zengin Müslümanların, Ramazan ayının sonuna kadar belirli kişilere vermesi gereken bu sadaka, sünnetle belirlenmiş bir ibadettir.

2025 fidye bedeli ne kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirme sonrasında 2025 fidye bedeli 180 lira olarak açıklandı.

ü

Muhabir: Sevde NAMALAN