Değerli bir maden olarak ön plana çıkan toryum, uranyuma göre doğada daha fazla bulunuyor. Uzun süredir sırasını bekleyen bir maden türü olarak bilinen toryum için enerji devrimi olacağına işaret ediliyordu. Çin'in İç Moğolistan bölgesindeki Bayan Obo maden kompleksinde, ülkenin tam 60 bin yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte toryum rezervleri bulması global olarak büyük bir yankı uyandırdı.

Türkiye İçin 'Toryum'

Milliyet'e açıklamalarda bulunan Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Nükleer Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Kara, bu madenin stratejik olarak çok önemli olduğunu vurguladı. Kara, Türkiye'nin büyük toryum rezervlerine sahip olduğunun altını çizerek küresel piyasalarda işlenmiş toryum tedarikçisi olarak kazançlı bir konum elde etme fırsatı da sunabildiğini söyledi ve, "Bu, ülkemizi enerji teknolojilerinde lider ülkelerden biri haline getirebilir" şeklinde konuştu.

Dünyadaki toryum dağılımı ile ilgili de konuşan Kara, "Türkiye ve Hindistan başta olmak üzere Avustralya, Brezilya, ABD ve Güney Afrika gibi ülkelerde yoğun olarak bulunuyor" dedi.

Toryumun özellikle Eskişehir-Sivrihisar ilçesinde yoğun olduğunu aktaran Kara, Türkiye'nin nükleer enerji alanında avantajlı konumda olduğunu belirtti ve şu sözleri sıraladı:

"Türkiye’nin toryum teknolojileri geliştirmesi için güçlü bir temel sunuyor. Uzun vadeli stratejiler ve uluslararası iş birlikleriyle bu yeteneklerin etkin bir şekilde kullanılması, Türkiye’yi toryum enerjisinde öncü ülkelerden biri haline getirebilir"

Kamu çalışanları için yüzde 50 zam gündemde
Kamu çalışanları için yüzde 50 zam gündemde
İçeriği Görüntüle

Toryum İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Çin'in toryum tabanlı Erimiş Tuz Reaktörleri (MSR) üzerine yoğunlaşarak bu teknolojiyi yakın gelecekte ticarileştirmeyi ve hatta hidrojen üretimini hedeflediğini kaydetti. Toryum madeni için ülkelerin geliştirdikleri teknolojilerden bahseden Kara şu cümleleri aktardı:

"Hindistan ise yüksek toryum rezervlerini değerlendirmek için Hızlandırıcı Sürümlü Sistemler (ADS) ve Üç Aşamalı Nükleer Programı'nı geliştirmiş durumda. Öte yandan ABD'nin geçmişteki deneysel çalışmalarını yeniden canlandırarak özel sektör destekli Ar-Ge projelerine odaklanıyor"

Diğer bazı ülkelerde de yeni gelişmelere imza atıldığını belirten Kara, "İngiltere, Almanya, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Çin, Fransa, Çekya, Japonya, Rusya, Kanada, İsrail, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerde araştırılıp geliştiriliyor" sözlerini kullandı.

Muhabir: Duygu CANLI