Sırbistan ve Macaristan’dan tarihi savunma anlaşması: Bölgedeki en kapsamlı iş birliği
Sırbistan ve Macaristan’dan tarihi savunma anlaşması: Bölgedeki en kapsamlı iş birliği
İçeriği Görüntüle

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'nin sürekli taleplerine rağmen, Fransız-İtalyan ortak yapımı SAMP/T hava savunma sistemlerinin satış onayı bir türlü alınamadı ve sistemler Ukrayna'da sorunlar yaşamaya başladı. Amerikan Wall Street Journal ise, savaşın başlamasıyla birlikte Ukrayna'da devreye alınan sistemlerin "ciddi operasyonel sorunlar" ile karşılaştığını aktardı. Gazete, SAMP/T'nin Rusya'nın gelişmiş balistik füzelerini engelleme konusunda başarısız olduğunu belirterek, "SAMP/T'nin düşük performansı, yüksek yoğunluklu savaşlardaki güvenilirliği hususunda soru işaretleri ortaya çıkardı" şeklinde yorum yaptı.

SAMP/T'nin Ukrayna'daki başarısızlığının ardından dikkatler Avrupa'da Türk hava savunma sistemi SİPER'e yöneldi. Daha önce "Türk savunma şirketleri, sessiz bir devrime öncülük ediyor" diyen Avrupa Politika Analizi Merkezi'nin Daimi Araştırmacısı ve NATO2030 bursiyeri Federico Borsari, Avrupa ülkelerine şu tavsiyede bulundu: "Avrupa devletleri hava savunmalarını yenilemeyi planlarken, Türkiye'nin uzun menzilli SİPER sistemi, Eurosam SAMP/T veya Patriot gibi yüksek maliyetli Batılı sistemlere karşı daha ekonomik bir alternatif olarak dikkat çekebilir."

Türkiye, Patriot ve SAMP/T taleplerinin karşılanmaması üzerine yerli ve milli SİPER Hava Savunma Sistemi'ni geliştirdi. ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE tarafından ortaklaşa yürütülen projenin sonucu olan SİPER-1, başarılı testlerin ardından 2024 yılı sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor. Sistem, 100 km'yi aşan menzili ile savaş uçakları, İHA'lar, helikopterler, seyir füzeleri ve havadan karaya mühimmatlar gibi tehditleri etkisiz hale getirebiliyor. Ayrıca, daha gelişmiş özelliklere sahip SİPER-2'nin çalışmaları da sürüyor.

Muhabir: Sevde NAMALAN