Arap Birliği Zirvesi’nde, Filistin meselesine ilişkin kritik kararlar alındı. Zirvenin sonuç bildirgesinde, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi önerildi. Liderler, iki devletli çözüm vizyonunun hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Gazze ve Batı Şeria’da uluslararası bir barış gücünün konuşlandırılması çağrısında bulundu.

Barış İçin Küresel İş Birliği Vurgusu

Sonuç bildirgesinde, barış sürecinin başarıya ulaşması için uluslararası aktörlerle, özellikle ABD ile iş birliğinin artırılması gerektiği ifade edildi. İsrail’in Filistin topraklarındaki uygulamalarının uluslararası hukuk çerçevesinde "soykırım" olarak tanınması için hukuki ve diplomatik adımlar atılması önerildi.

Liderler, Filistin halkının zorla göç ettirilmesine yönelik her türlü girişimi reddettiklerini belirtirken, bu tür eylemlerin bölgedeki istikrarı tehdit ettiğini ve daha geniş çatışmalara yol açabileceğini kaydetti. Ayrıca, Mescid-i Aksa'ya Müslümanların erişiminin kısıtlanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Gazze İçin Yeniden İmar Planı

Zirvede, Gazze'nin yeniden imarı için 53 milyar dolarlık bir plan gündeme geldi. Mısır tarafından hazırlanan bu planın, Filistin halkının yerinden edilmeden Gazze’nin yeniden inşasını hedeflediği belirtildi. Ancak İsrail, Arap Zirvesi’nde kabul edilen bu plana karşı çıktı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Gazze’nin yeniden imarına yönelik planın teşvik edilmemesi gerektiğini öne sürerek, ABD Başkanı Donald Trump’ın "Filistinlilerin Gazze’den sürülmesi" yönündeki planını desteklediğini ifade etti. Açıklamada ayrıca, Arap ülkelerinin Filistin meselesini İsrail’e karşı bir koz olarak kullandığı iddia edildi.

Batı Şeria ve Gazze İçin Uluslararası Barış Gücü Çağrısı

Arap Birliği, Filistin devletinin kurulması için siyasi sürecin hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze ve Batı Şeria’da uluslararası barış gücü konuşlandırılması çağrısı yaptı. Liderler, Gazze’de ateşkes sürecinin bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtirken, İsrail’in Gazze’ye yönelik abluka ve insani yardımları engelleme politikasının kınandığını duyurdu.

Öte yandan, bildiride İsrail’in Suriye’de işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiği de ifade edildi. Uluslararası toplum ve BM’ye, İsrail’e baskı yaparak geri çekilmeye zorlamaları çağrısında bulunuldu.

Türkiye ve İsrail'den Suriye’de 'çatışmasızlık hattı'
Türkiye ve İsrail'den Suriye’de 'çatışmasızlık hattı'
İçeriği Görüntüle

Arap Birliği'nin aldığı kararların, bölgedeki dengeleri nasıl etkileyeceği ve uluslararası toplumdan nasıl bir karşılık bulacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Muhabir: Zehra ALİGÜL