Son dönemde bazı restoran ve kafelerde müşterilerden alınan “Kuver ücreti” ya da “Masa ücreti” uygulamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Av. Hüseyin Eren Mişe, bu tür ücretlendirmenin yasal bir dayanağı bulunmadığını ifade etti. Mişe, “Bu tür uygulamalar hukuka aykırıdır. Tüketiciler, yasal haklarını kullanabilirler” dedi.

"Kafelerin Masa Ücreti, Alt Limit veya Düzenli Sipariş Verme Zorunluluğu Dayatması Kanuna Aykırıdır"

Yeni Ankara muhabirine konuya ilişkin detaylı değerlendirmelerde bulunan Av. Hüseyin Mişe, uygulamanın hukuki boyutuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tüketicilerin ekonomik yönden korunması hedeflenmiştir. Kanun, özellikle işletmelerin tüketicilere karşı haksız ticaret uygulamalarına karşı çok net düzenlemeler barındırmaktadır. Kanun’un 5. maddesi, tüketiciyle müzakere edilmeden, iyi niyet kurallarına aykırı şekilde ve tüketici aleyhine dengesizlik oluşturan şartların "haksız şart" sayılacağı ve kesin olarak hükümsüz olacağı belirtilmiştir.

Kafelerin masa ücreti, harcama alt limiti veya düzenli sipariş verme zorunluluğu gibi dayatmalarda bulunulması; bu hususların tüketiciyle önceden müzakere edilmeden şart olarak sunulması, tüketici aleyhine dengesizlik yarattığı için açıkça kanuna aykırı, haksız şartlar niteliğindedir ve tüketici açısından hiçbir bağlayıcılığı yoktur."

Bir anda alev topuna döndü! Ayaş'ta seyir halindeki otomobil alev alev yandı
Bir anda alev topuna döndü! Ayaş'ta seyir halindeki otomobil alev alev yandı
İçeriği Görüntüle

"Sadece Tüketici Haklarına Değil, Rekabet Hukukuna da Aykırıdır"

"İşletmelerin bu tür uygulamaları sadece tüketici haklarına değil, rekabet hukukuna da aykırılık teşkil edebilir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi, rekabeti engelleyen, bozan veya kısıtlayan her türlü uygulamayı yasaklamıştır. Bu tür uygulamalar yaygınlaşır, işletmeler arasında kabul gören gizli ortak davranış haline gelirse, bu durum kanunda belirtilen uyumlu eylem yasağı çerçevesinde değerlendirilebilir. Ayrıca, tüketicilerin tercih haklarını kısıtlayan bu tür dayatmalar, adil rekabetin zayıflamasına ve fiyat dengesinin tüketiciler aleyhine bozulmasına neden olabilir.

"Ödeme Yapmaktan Kaçınabilirsiniz"

"Tüketiciler, bu tür uygulamalarla karşılaştıklarında, yasaların tanıdığı haklarını kullanabileceklerini unutmamalıdırlar. Bu tür uygulamalarla karşılaşan tüketiciler; öncelikle işletmeye bu taleplerin hukuka aykırı olduğunu belirterek ödeme yapmaktan kaçınabilirler.

Ancak, işletme tutumunda ısrar ederek tüketicilerin bu yönde mağduriyete neden olmuşsa, tüketiciler Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak haklarını arayabilir, ve bu bağlamda hukuki destek almak amacıyla bir avukata başvurabilirler. Bunun yanı sıra, CİMER aracılığıyla Ticaret Bakanlığı'na şikayetlerini iletebilirler. Bakanlık, bu şikayetleri değerlendirerek, denetimler gerçekleştirebilir. Bu bağlamda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde haksız ticaret uygulamalarına karşı ciddi idari para cezaları öngörüldüğünün de bilinmesinde yarar vardır.

Özetle; masa ücreti, harcama alt limiti ve düzenli sipariş verme zorunluluğu gibi uygulamalar açıkça hukuka aykırıdır. Tüketiciler, bu tür uygulamalarla karşılaştıklarında yasal haklarını kullanarak mağduriyetlerini giderebilir ayrıca işletmelerin bu tür taleplerinin de önüne geçilmesi noktasında katkı sağlayabilirler."

Kaynak: Yeni Ankara