Terör örgütü PKK’nın 5-7 Mayıs 2025’te düzenlediği 12. Kongresi’nde kendini feshettiğini açıklamasından bir gün önce, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu, bir basın kuruluşuna verdiği röportajda dikkat çekici ifadeler kullandı. Kepolu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısının umut verdiğini, Anayasa’da değişiklikler yapılacağını ve “Kürtlerin adının geçeceğini” belirtti. PKK’nın silah bırakma sürecinde DEM Parti’nin taleplerinin karşılanabileceğini savunan Kepolu, Türk-Kürt kardeşliğinin başarıya ulaşacağını vurguladı. İşte bu tarihi röportajın detayları ve PKK’nın fesih kararının yankıları!

PKK’nın Fesih Kararı

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025’teki “silah bırakma ve fesih” çağrısı üzerine, Irak’ın kuzeyinde toplanan 12. Olağanüstü Kongresi’nde örgütsel yapısını feshetti ve silahlı mücadeleyi sonlandırdı. Fesih bildirisi, Lozan Antlaşması’nı “Kürt inkarının temeli” olarak eleştirmesi ve TBMM ile CHP’ye atıfları nedeniyle tepki çekerken, silah teslim süreci ve YPG, PJAK gibi uzantıların durumu belirsizliğini koruyor.

Kepolu’nun Röportajından Öne Çıkanlar

Suna Kepolu, verdiği röportajda, PKK’nın fesih kararından bir gün önce şu çarpıcı açıklamaları yaptı:

PKK’nın fesih ve silah bırakma kararı sonrası Demirtaş'tan ilk açıklama geldi!
PKK’nın fesih ve silah bırakma kararı sonrası Demirtaş'tan ilk açıklama geldi!
İçeriği Görüntüle

Bahçeli’nin Çağrısı: “Devlet Bahçeli çivisini gökyüzüne çaktı, çağrısı o kadar büyüktü. Hepimizin içi ferahladı, içimize umut düştü.” Kepolu, Bahçeli’nin Malazgirt’te kongre önerisinin çözüm sürecine ivme kazandırdığını savundu.

Anayasa Değişikliği: “Sayın Erdoğan uzun zamandır sivil Anayasa diyor. Bu Anayasa darbe döneminden kalma, değiştirmek istiyoruz. Tahminen Anayasa’da Kürtlerin adı geçecek ve bazı şeylerin önü açılacak.” Kepolu, yeni Anayasa’nın Türk-Kürt kardeşliğini güçlendireceğini belirtti.

Terör Örgütünün Şartları: “PKK veya DEM Parti’nin talepleri var. Tahmin ediyorum bazı talepler karşılanacak. Elbette PKK’nın da şartları olacak, ama bunları bilmiyoruz.”

TBMM’nin Rolü: “AK Parti ve Cumhur İttifakı, PKK’nın silah bırakmasını ve feshedilmesini istiyor. Bundan sonra parlamentonun omzuna görevler düşecek.”

Türk-Kürt Kardeşliği Vurgusu: “Kürtler ve Türkler bu ülkeyi birlikte kurtardı. Dünyanın bu kardeşliği istemediğine inanmıyorum, çünkü bir araya gelirsek kendi kaderimizi belirleriz. Ama kimse bu işin önünü kesemeyecek, kardeşlik başarıya ulaşacak.”

Sürecin Garantisi Var mı?

Kepolu, “Sürecin başarıya ulaşacağına dair garanti var mı?” sorusuna, Türk-Kürt kardeşliğinin engellenemez olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Ancak, DEM Parti’nin Öcalan’ın serbest bırakılması gibi talepleri ve PKK’nın uzantılarının durumu, sürecin başarısını sorgulatan unsurlar olarak öne çıkıyor. Kepolu’nun “talepler karşılanacak” ifadesi, af veya rehabilitasyon gibi adımlara işaret ettiği şeklinde yorumlandı.

Anayasa Değişikliği Tartışmaları

Kepolu’nun “Anayasa’da Kürtlerin adı geçecek” çıkışı, sivil Anayasa tartışmalarını alevlendirdi. AK Parti, 1982 Anayasası’nı değiştirme hedefini yıllardır dile getiriyor. Ancak, “Kürt kimliği”nin Anayasa’da nasıl tanımlanacağı ve bunun federasyon gibi taleplere yol açıp açmayacağı belirsiz. Uzmanlar, Anayasa değişikliğinin TBMM’de 400 milletvekilinin desteğiyle referanduma gitmesi gerektiğini, bunun için AK Parti’nin DEM ve CHP ile uzlaşmasının kritik olduğunu belirtiyor.