İstanbul'un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'daki vatandaşların geceyi sokaklarda geçirmesine neden oldu. Beklenen büyük İstanbul depremi için korkutan tablo yerbilimciler tarafında sıkça dile getirilirken yöneticilerin olası deprem durumunda neler yapacağı da tartışılmaya başlandı.
AFAD'ın olası bir deprem için tahliye senaryosu yayımlandı.
İstanbul'da yaşanabilecek 7.5 büyüklüğündeki bir depreme göre planlanan AFAD'ın senaryosunda tahliye ve destek planları yer alıyor. Kentin tüm ulaşım ağı, hızlı ve etkili bir tahliye süreci için seferber edildi.
Deniz Yolu ile Tahliye
Planda yer alan deniz yolu tahliyelerinde, Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Limanı kullanılacak.
Vatandaşlar; şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, Kıyı Emniyeti araçları ve Sahil Güvenlik unsurlarıyla bu iskelelerden tahliye edilecek.

Demiryolu da Kullanılacak
Deprem sonrası yaşanacak tahliyelerde demiryolu da aktif olarak kullanılacak. Buna göre, Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren İstasyonları, tahliye sürecinde önemli bir rol üstlenecek. Karayolu tahliyeleri için Esenler, Alibeyköy, Samandıra ve Harem otogarları çıkış merkezleri olarak belirlendi. Vatandaşlar bu noktalara ring seferleriyle taşınacak.
İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı da söz konusu tahliye sürecine dahil edildi. Böylece kara, deniz, demir ve hava yolu olmak üzere toplam dört ulaşım yolu da bu tahliye planına dahil edildi.
Tahliyede Öncelik Sırası Nasıl Olacak? Nereye Gidilecek?
Tahliye planında öncelik sırasına bakıldığında ise başta engelli bireyler olmak üzere; yaşlılar, çocuklar ve kadınlar ilk olarak şehirden çıkarılacak. Bu süreç, yerel yönetimler ve güvenlik birimlerinin koordinesinde gerçekleştirilecek.
Deprem sonrası geçici barınma için vatandaşların yönlendirileceği iller belirlendi.
İlk grup: Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri.

İkinci grup (ihtiyaç halinde devreye girecek): Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan.